mjesto za top banner
AUTOR: N.Š.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

4. LIPNJA 2012. 17:08h

FOTO: Tradicijske barke Istre i Kvarnera na festivalu u Francuskoj

Rapska laja.

Foto

Tradicijske bark ...
3

Tekst

Tradicijske barke koje će predstavljati Kvarner i Istru na Festivalu mora i mornara u Brestu u Francuskoj od 13. do 19. srpnja ove godine biti će predstavljene na riječkom Korzu u srijedu 6. lipnja u sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije.

Riječ je o rapskoj laji, krčkoj pasari, rovinjskoj batani te lovranskom i kvarnerskom gucu. Barke koje će nas predstavljati u Francuskoj prezentirat će predstavnici udruga koje sudjeluju na festivalu u Francuskoj te članovi organizacijskog odbora.

Brest najpoznatiji po Festivalu mora i mornara koji se održava svake četiri godine. 2008. godine na festivalu je sudjelovalo čak 2.000 plovila iz 24 zemlje svijeta. U samo sedam dana festival je posjetilo 500.000 ljudi, a za ovu godinu organizatori najavljuju sudjelovanje 2.500 plovila iz 30 zemalja i milijun posjetitelja. Najviše posjetitelja dolazi iz Francuske, Velike Britanije, Španjolske i Njemačke

Ovogodišnja zvijezda hrvatske strane izložbe biti će Rapska laja. Dugačka osam metara, predstavlja raritet kako u pomorskoj tako i u brodograđevnoj baštini Hrvatske i Jadrana. Plovilo ima izdubljeno deblo smrekova drva ali nadograđeno je madirima stoga je ovo primjer prijelaza iz primitivne izrade plovila u konstrukcijsku gradnju kakva se danas primjenjuje.

Osim samih plovila, hrvatski izlagači će na svojim štandovima na festivalu promovirati cjelokupnu turističku ponudu Istre i Kvarnera.

Više pogledajte u fotogaleriji Tradicijske barke Istre i Kvarnera