mjesto za top banner
AUTOR: Nataša Zečević
FOTO: Matija Habljak
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. OžUJKA 2012. 22:30h

FOTO VODIČ: Ingrid, ne brini! Evo 12 savjeta za tebe!

Foto

12 savjeta za EU ...
11

Tekst

S obzirom da od 12 izabranih saborskih zastupnika koji kreću na put europskog parlamenta u statusu promatrača, ne znaju svi engleski, a premijeru Zoranu Milanoviću to nije sporno, odlučili smo pomoći promatračima/ promatračicama kako se što bolje snaći u hodnicima EU parlamenta.

Naime, kao vrsna (ne)poznavateljica engleskog jezika pokazala se SDP-ova dugogodišnja zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je novinarki RTL-a Nataši Božić na pitanje koji će joj biti glavni cilj u Bruxellesu odgovorila sa:

- Yes, thank you very much. 

Pa da ne bi zbunjena lutala hodnicima EU parlamenta, na našu zamolbu, Mirela Španjol Marković, vlasnica Ciceron komunikacija, tvrtke koja se bavi upravo (ne)verbalnom komunikacijom i nastupima, napravila je mali vodič sa 12 savjeta kako uspješno komunicirati ako ne znaš engleski jezik. A kako ne bi bilo zabune, 12 savjeta smo zorno prikazali i u fotogaleriji.

1. Palac dignut prema gore u prolazu- sve je u redu. Uvijek upotrijebiti kad ne razumiješ pitanje.

2.Kažiprst preko napućenih usana- ništa me ne pitaj.

3. Zavjereničko namigivanje- ništa se ne brinite, ja sam (Hrvatska je) uz vas.

4. Treba li zavesti nekog glavonju o kojem ovisi budućnost Hrvatske, obavezno frkanje uvojka kose uz oblizivanje usana. Ako mu još nije jasno, podizati usput rub mini suknje do granice ugode.

5. Bugarima je neverbalno "ne" obrnuto od ostatka svijeta, prema tome kad čujete Ar ju from Kroejša treba klimati glavom lijevo-desno- (kulturološke razlike).

6. Kava s mlijekom-  pokazati na šalicu za susjednim stolom i dojku.

7. Srednji prst podizati dozirano i samo u krajnjoj nuždi.

8. Za čavrljanje na hodnicima univerzalno je primjenjivo imati blesavi osmijeh na usnama, a ukoliko želite izbjeći konverzaciju, pravite se da se šminkate i pudrajte nos, tako ćete dati do znanja da ste svjesni koliko je važan dojam.

9. Drugi dobar način za izbjeći čavrljanje je da stavite telefon na uho i pravite se da žučno razgovarate i rješavate goruće probleme u zemlji. Nekoliko puta glasno uzviknite đizs krajst, da sugovornici shvate svu dramatiku situacije i ništa vas ne pitaju.

10. Želite li zbuniti sugovornika, uđite mu u intimni prostor (na bliže od 35 cm). Efekt će biti veći ako se zalijete parfemom, potpuno ćete ga paralizirati.

11. Izbjegavanje kontakta očima signalizira da ne želite razgovarati, a ako netko izbjegava vaš pogled, a vi svakako želite s njim razgovarati (npr. sa Srbima ili Slovencima), legnite ispod njega da vas mora pogledati. Tako ćete privući pažnju.

12. Ne upali li ni to, ili želite prekinuti neku neugodnu situaciju, iz sveg glasa zapjevajte gange s ostalim našim promatračima- da opustite ljude.

Više pogledajte u fotogaleriji 12 savjeta za EU ako ne znate engleski