mjesto za top banner

AGROKOROV K-NOVITET

29. VELJAčE 2008. 09:40h

Gdje se sakrio Todorićev Kmobile mobilni proizvod?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Još jedan u nizu K proizvoda trebao bi biti Kmobile prepaid proizvod koji će se prodavati u Agrokorovom maloprodajnom lancu.

Koncern Agrokor trebao bi u suradnji s operaterom T-Mobileom i Com.Com d.o.o., povezanim društvom Europapress holdinga, prodavati prepaid mobilne proizvode pod nazivom KMOBILE. Nastavak je ovo višegodišnje suradnje Agrokora i T-HT-a koji pruža telekomunikacijske usluge cijelom Todorićevom koncernu.

Marka KMOBILE na tržištu bi se trebala naći u ožujku, barem je tako najavljeno u studenom 2007. godine. No, kako nam ožujak stiže već sutra, a od KMOBILE usluge još nema ni traga ni glasa (osim internet domene kmobile.com.hr na kojoj je još uvijek u tijeku izrada stranice), odgovor o pokretanju prepaid usluge potražili smo u Agrokoru i u Agenciji za telekomunikacije.

Kao i u slučaju kada Agrokoru nije uspjela kupnja dionica turskog Migrosa, tako su nam i ovoga puta informacije iz Agrokora uskraćene. Nakon nekoliko pokušaja da dobijemo barem potvrdu o primitku upita, od glasnogovornice Agrokora Anje Linić dobili smo tek šturu rečenicu da će nam odgovoriti na upit 'čim ona bude znala odgovor'. Odgovor još nije stigao.

Od glasnogovornice Hrvatske agencije za telekomunikacije Petre Škof Mikulek doznajemo kako je Agencija na svoju inicijativu tražila očitovanje od T-Mobila u svezi najava KMOBILE usluge.

- Pojašnjeno je kako je riječ o maloprodajnoj usluzi koju će pružati operator T-Mobile, a prepaid proizvodi prodavat će se putem maloprodajnih kanala Agrokora i njegovih povezanih društava - odgovoreno nam je iz Agencije za telekomunikacije.

Agrokor sam sebi konkurencija

Kada se, i ako se zaista pokrene prepaid usluga KMOBILE, Agrokor će sam sebi postati konkurencija. Naime, početkom 2005. godine Tele2 je, uz VIP i T-mobile, postao treći hrvatski operater mobilne telefonije, a jedan od investitora ove nove tvrtke bila je Todorićeva Jamnica d.d.

Prvi poziv u trećoj hrvatskoj mobilnoj mreži ostvario je u zagrebačkom sjedištu Tele2 upravo Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora, koji je nazvao predsjednika Uprave Tele2 Matsa Tillyja.

Todoriću je ova čast pripala kao jednom od investitora, jer su u stvaranje tvrtke Tele2 zajednički uložili švedska tvrtka Tele2 AB i devet domaćih investitora: Privredna Banka Zagreb d.d., Croatia osiguranje d.d., Nexe Grupa d.o.o., Konstruktor Inženjering d.d., Dalekovod d.d., FIMA Holding d.d., Jamnica d.d., Institut građevinarstva Hrvatske d.d. i M SAN Grupa d.o.o.

Pokretanjem prepaid usluge s konkurentskim T-mobileom, Agrokor sam sebi postaje konkurencija, ili pak samo koristi priliku da na 'dva fronta' prikuplja prihode.

Naime, prošle je godine u mobilnoj telefoniji utrošeno 5,08 milijardi minuta ili čak 23,5 posto više nego 2006. godine. Prošle je godine u Hrvatskoj bilo aktivno više od 4,6 milijuna 'mobitelnih kartica', a na 100 stanovnika ima oko 108 mobitela. SMS poruka je lani bilo gotovo 3 milijarde ili 11 posto više nego u 2006., dok je s 21,5 milijuna MMS poruka zabilježen porast od čak 44,6 posto.

Nakon Migrosa, na ZSE pale dionice Agrokora

Nakon što je Todorić ostao bez turskog Migrosa, na Zagrebačkoj burzi dionice Agrokorovog koncerna nisu baš najbolje prošle. Ledo je taj tjedan izgubio vrijednost za 10,22 posto, a padale su i dionice Belja za -3,46 posto, Zvijezde za -4,79 posto i Tiska -1,32 posto.

Što se pak tiče budućnosti dionica Konzuma, za njih je najavljen stock-split odnosno dijeljenje dionica. Jedna redovna dionica Konzuma nominalne vrijednosti 1800 kuna bila bi podijeljena na 180 dionica nominalne vrijednosti 10 kuna, a odluku o dijeljenju trebala bi donijeti izvanredna Glavna skupština Konzuma koja je prvotno sazvana za 21. ožujka, ali je odgođena za 31. ožujka.

S obzirom na pad vrijednosti dionica Konzuma na burzi, stock-split mogao bi ispuniti vjerojatna očekivanja i učiniti dionice Konzuma pristupačnijima investitorima. No, Poslovni dnevnik navodi kako je stock-split mogao biti jedna od obveza koja bi proizašla iz potpisivanja ugovora o kupnji Mirgosa. Kako do ovog ugovora nije došlo, moguće je da se stock-split povuče s dnevnog reda Glavne skupštine Konzuma. 

Jednako je nepoznata i sudbina KMOBILE prepaid usluge. Hoće li ona dolaziti u paketu s na primjer deterdžentom, mlijekom i pudingom te ostalim K-plus proizvodima, ili pak uz tiskana izdanja Europapress holdinga, trebali bismo doznati već u ožujku. A možda i ranije, ako glasnogovornica Agrokora odgovori na naš upit.