mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

17. VELJAčE 2011. 17:32h

HDZ iz Programskog vijeća HRT-a izbacio Lalića zbog intervjua u Vjesniku?

Sociolog Dražen Lalić uživao je u kokicama, vodi i filmu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Saborski odbor za medije danas je jednoglasno prihvatio i Saboru na potvrdu i imenovanje poslao odluku da među 11 budućih članova Programskog vijeća HRT-a budu kandidati vladajućih: Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Branka Pavlić, Josip Jović, Darko Grivičić i Viktorija Car te kandidati oporbe Branko Karabatić, Ante Tomić, Ivo Goldstein, Nada Zgrabljić-Rotar i Sanja Ivić. S liste vladajućih u zadnji je trenutak ispao sociolog Dražen Lalić, kojeg su u Vijeću htjeli vidjeti predstavnici nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Furio Radin, a zamijenjen je V. Car.

Naime, sjednici Odbora, kako doznajemo, prethodilo je dramatično prijepodne u kojem je HDZ tražio Lalićevo ispadanje s liste, i to, može se čuti, zbog njegova vrlo kritičkog i naknadno cenzuriranog intervjua u Vjesniku u kojem je oštro napao vladajuće i samu Vladu. Navodno je HDZ tražio da umjesto Lalića u Vijeće HRT-a uđe Ivan Zvonimir Čičak, da bi se na kraju ubacilo Carevu, inače vrsnu medijsku stručnjakinju.

– Ne znam ni za kakvu dramu oko Lalića. Careva je jučer dogovorena s koalicijskim partnerima – izjavio je nakon sjednice član Odbora Krunoslav Markovinović, a kako reče, ništa o Lalićevu ispadanju s već ranije utvrđene liste, ne zna ni predsjednik Odbora SDP-ov Nenad Stazić.

No, pojavilo se i pitanje mogućeg sukoba interesa Jovića i Tomića jer prema novom Zakonu o HRT-u članovi Vijeća ne mogu biti osobe koje rade u konkurentskim RTV medijima, ali i u elektroničkim publikacijama. Kako su oni novinari EPH-ovih izdanja koji imaju i svoje portale, neki smatraju da je tu očit sukob interesa.

– Moguće je da je tu ima sukoba interesa, no neka se to naknadno utvrdi – rekao je Markovinović, dok za Stazića tu ništa nije sporno premda navodi da o tome odluči Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ako mu prvotno o tome stigne prigovor.

Ipak, nameće se i pitanje kako će novo Vijeće pokrenuti natječaje za izbor novih ravnatelja i glavnih urednika na HRT-u, ako je već sad upitna zakonska legalnost nekih članova.

Inače, tijekom sjednice, prije nego su podignuli ruke za svih 11 predloženih kandidata, stavove su sučelili Stazić i Markovinović. Stazić se distancirao od Jovića kazavši da ga činjenica kako je nakon svojevremenog okupljanja na splitskoj rivi, u povodu podrške generalima, objavio izmišljeni intervju s Mirkom Norcem, diskreditira za bilo kakvu javnu funkciju, pogotovu onu u Vijeću javne radiotelevizije.

Uzvratio mu je Markovinović podsjetivši da je Tomić u svojim tekstovima procjenjivao kvocijent inteligencije desnice te pisao da bi nekim istaknutim osobama iz 1971. trebalo zabraniti da govore.

Naglašavajući da su u protekle dvije godine u ismijavanju javne televizije, kojoj se dogodila teška devastacija programa, bitnu ulogu imali i razni sastavi Vijeća, HNS-ov Goran Beus Richenberg dodao je kako su oni koji su se sad javili da budu u novom sastavu toga tijela očito sadomazohisti kad vide kakvoj su poruzi bili izloženi bivši vijećnici.

Uoči izbora novih vijećnika HRT-a dopisom je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tvrdeći da nema nikakva smisla pozivati institucije i udruge civilnog društva da predlažu svoje kandidate za Vijeće, kada njegove članove u konačnici ionako biraju političari, i to "samo i jedino prema svom ukusu". Sve što se događa prije tog konačnog izbora samo je, smatraju u HND-u, "lažna slika" i predstava za javnost u kojoj je mnogo "pretvaranja" i u kojoj se "tobože" sve odvija transparentno i prema zakonu.

– Ovo sada samo je nekakvo glumatanje građanskog utjecaja na HRT pa bi bilo bolje da se zakon opet mijenja i da se izričito kaže da članove Vijeća i kandidiraju i biraju političari – piše u HND-ovu priopćenju koje je podržao i Institut hrvatske glazbe zatraživši da se poništi natječaj za nove članove Vijeća te se u hitnu proceduru uputi promjena Zakona o HRT-u, kojom bi se izbor vijećnika prepustio udrugama i institucijama civilnog društva.

– Istodobno pozivamo sve one kandidate koji su iz krugova politike poticani da se kandidiraju u Vijeće HRT-a da odbiju sudjelovati u namještenom javnom natječaju i time iskažu neslaganje s praksom političke korupcije – poručuju glazbenici.