mjesto za top banner
AUTOR: Ivana Habijan
FOTO: arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

PREDSJEDNIKOVA PROPAGANDA

28. TRAVNJA 2009. 13:29h

HHO: Mesić je zloupotrijebio Jasenovac

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Jasenovac se ne smije politizirati, tamo se ide u potpunoj tišini i ponizno, a ne zbog političke propagande, kazao je Banac.

- Rezolucija o europskoj savjesti i totalitarizmu koju je Europski parlament usvojio, očito još nije stigla u Hrvatsku - rekao je Ivo Banac na konferenciji za novinare Hrvatskog helsinškog odbora pod nazivom 'Mesićev povijesni revizionizam'. Naime, HHO ovim navodom objašnjava ''bjesnilo'' pozdravnih riječi predsjednika Stjepana Mesića na komemoraciji u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac.  

Predsjednik Mesić Jasenovac iskoristio za propagandu

Ovo nikako nije napad na predsjednika Mesića uoči izbora! Ja nisam ni na jednoj listi, ne zanimaju me izbori, pa o kakvom je onda predizbornom podmetanju riječ? Za kritiku nikad nije povoljan trenutak.

Ivan Zvonimir Čičak, HHO

Predsjednik Mesić je Jasenovac iskoristio za svoju propagandu, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog helsinškog odbora.

- Mesić je zloupotrijebio Jasenovac, mjesto koje se ne smije politizirati, te na koje se ide u potpunoj tišini i ponizno, a ne zbog političke propagande - rekao je Ivo Banac.

Podsjetimo, Mesić je u nedjelju kazao kako smo posljednjih tjedana svjedoci pravog divljanja onih koji se ne mogu pomiriti s povijesnim činjenicama.

- Očito su procijenili kako im se približavanjem kraja mog mandata daje povoda da se obračunaju s antifašizmom i da kompromitiraju žrtve antifašizma. No, ja im kažem: To neće proći - kazao je Mesić i dodao kako je zločina bilo, ali da Tito nije zločinac, niti je sustav nakon Drugoga svjetskog rata bio zločinački.

Relativiziranje zločina komunističkog režima Jugoslavije

HHO ističe kako Mesićeve izjave nemaju odjeka u javnosti te kako članovi HHO-a nisu lažni borci za ljudska prava ni povijesni revizionisti.

Kad god netko ima neku primjedbu, kritizira ga se. Ali kad se radi o zločinima bitna je jedino istina, a ne tko je traži i u kojem je trenutku traži.

Vlatko Silobrčić

- Predsjednik Mesić već više od tri godine relativizira zločine jugoslavenskog komunističkog režima i pokušava stvoriti uvjerljive alibije za Titovu diktaturu - stoji u izjavi HHO-a.

Ivo Banac naglasio je kako ne želi kalkulirati o tome je li šteta koju je Tito nanio kao komunist veća od koristi ''njegovih'' antifašista jer takva pitanja uopće ne zaslužuju javnu verifikaciju.

Također, ponovili su razloge zbog kojih se protive imenu Trga maršala Tita u Zagrebu.

- Tito je nositelj diktature, koji je godinama sprječavao razvoj demokracije. Svaka povijesna ličnost ima u sebi i pozitivne i negativne osobine, a imenovanje trgova i ulica njihovim imenom bilo bi isticanje samo pozitivnog aspekta - rekao je Vlatko Silobrčić.

Ivo Banac istaknuo je pritom paradoks slučaja Andrije Hebranga koji je, kaže Banac, i počinitelj i žrtva.