mjesto za top banner

25. TRAVNJA 2012. 14:44h

Hitan zračni medicinski prijevoz ubuduće tijekom cijele godine

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministri Ante Kotromanović i Rajko Ostojić potpisali su danas Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza koji će se primjenjivati tijekom cijele godine, a ne samo u turističkoj sezoni kako se to ranije radilo. 

Novim sporazumom Ministarstvo zdravlja osigurat će za svaki hitni medicinski let liječnički tim koji će se sastojati od liječnika, tehničara i medicinske sestre. 

– To znači da liječnik koji je primio pacijenta neće, kao što je bio slučaj do sada, napuštati svoje radno mjesto, primjerice na otoku. Pacijenta će u tom slučaju u helikopteru primiti liječnički tim s drugim liječnikom koji će ga tijekom leta pratiti do bolnice u, primjerice, Splitu, Zagrebu ili bilo koje druge bolnice – pojasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dodao je i da će se za medicinsko osoblje osigurati i dodatna obuka iz zrakoplovne medicine i za letove u posebnim uvjetima.

Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je, pak, kako će MORH i Oružane snage i dalje nastaviti pružati pomoć kroz angažman posada helikoptera u pružanju hitnog medicinskog zračnog prijevoza. U posljednje tri godine MORH-ovim helikopterima ostvareno je 3425 hitnih medicinskih letova.