mjesto za top banner
AUTOR: javno112
FOTO: Arhiv
ArhivaNajnoviji članci
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

ISTRAŽIVANJE GFK-A:

26. STUDENOG 2009. 22:55h

Hrvati se najviše boje siromaštva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Građani Hrvatske boje se nezaposlenosti, siti su nepravde, strahuju za svoje radno mjesto, a žele se riješiti kriminala.

Po istraživanju GfK o problemima koje građani Hrvatske danas smatraju izuzetno važnima, proizlazi da pitanja nezaposlenosti, otvaranja novih mjesta te gospodarski rast najviše zaokupljaju i brinu Hrvate.

Prvih deset izrazito važnih sadržaja za koja bi se trebalo što hitnije naći konkretna rješenja svode se, uz već navedene probleme, na razinu standarda i rastuće siromaštvo u zemlji, zlostavljanje djece, socijalnu pravdu/nepravdu, suzbijanje korupcije i kriminala, nasilje u zemlji i posebno među mladima, reformu i razvoj zdravstva te zaštitu ljudskih prava.

Kod problema s BiH oko 31 posto smatra da je to izrazito važno i još 43 posto daje ocjenu važno. Slične su ocjene i kod problema sa Srbijom: 29 posto daje ocjenu izrazito važno, 44 posto donekle važno i 27 posto smatra da to uopće nije važno.
Premda se neki od ovih sadržaja međusobno isprepliću to su pitanja od presudne važnosti za oko četiri petine naših građana, pokazuje istraživanje GfK.

Problem nasilja izrazito je važan

Problem nezaposlenosti i nedovoljnih radnih mjesta, kao izrazito važan (88 posto) najviše ističu građani Zagreba s okolicom, u Istri s Primorjem, ali i osobe s visokom stručnom spremom i oni s najnižim obrazovanjem. Potonji to smatraju izrazito važnim u čak 92 posto slučajeva.

Zanimljivo je i da problem nasilja, kao izrazito važan, više ističu građani Zagreba s okolicom, Istre s Primorjem, žene i mladi između 15 i 24 godine.

U drugu skupinu izrazito važnih sadržaja, za koje je zainteresirano više od polovine građana, obuhvaća sveobuhvatno i pravedno rješenje mirovinskog sistema, borba protiv droga i drugih ovisnosti, reforma i razvoj pravosuđa, razvoj poljoprivrede, reforma i razvoj obrazovanja, zaštita okoliša i klimatske promjene i dr.

Problem sa Slovenijom 37 posto građana smatra izrazito važnim

U

-.--.-
treću skupinu izrazito važnih sadržaja za građane spada status osoba drugačije spolne orijentacije, privatizacija preostalih državnih firmi, rješenje spornih pitanja sa Slovenijom, ulazak Hrvatske u EU, rješenje spornih pitanja s BiH te rješenje spornih pitanja sa Srbijom. Kada se ocjenjuje ulazak u Europsku uniju za 31 posto građana je to izrazito važno, za 38 posto je donekle važno, a za 31 posto uopće nije važno.

Problem sa Slovenijom 37 posto građana smatra izrazito važnim i još ga isto toliko ocjenjuje donekle važnim.

Kod problema s BiH oko 31 posto smatra da je to izrazito važno i još 43 posto daje ocjenu važno. Slične su ocjene i kod problema sa Srbijom: 29 posto daje ocjenu izrazito važno, 44 posto donekle važno i 27 posto smatra da to uopće nije važno.

Istraživanje je provedeno u studenome ove godine na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Hrvatske starijih od 15 godina.