mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. RUJNA 2010. 12:53h

Hrvatska može u EU 2011., ali o datumima ne možemo govoriti

Europska unija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatska ambicija da do kraja godine u pregovorima s EK zatvori poglavlje 23, pravosuđe i ljudska prava, a da iduće godine potpiše ugovor i postane 28. članica EU nije neostvariva, no još uvijek se ne može govoriti ni o kakvim datumima - poručila je u Zagrebu Vivien Reding, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor te susreta s predsjednikom države Ivom Josipovićem.

Navela je da EK stalno promatra napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila, a da tempo ovisi isključivo o nama. Na pitanje je li problem samo pravosuđe, odnosno kako stojimo s brodogradnjom, Reding je rekla da je premijerki prenijela zabrinutost povjerenika EK za ta osjetljiva pitanja te dometnula da će se naći zajednička rješenja.

- EU ima 500 milijuna stanovnika i svi moraju biti sigurni da će, kada trebaju potražiti pravdu u susjednoj državi, u njoj ostvariti ista prava kao i kod kuće. Hrvatska je prošlih mjeseci ostvarila napredak u poglavlju 23 - pravosuđe i ljudska prava, no mi nećemo gledati samo broj zakona i uredbi, nego kako se oni provode u praksi - poručila je Reding u Zagrebu na konferenciji "Učinci članstva EU na pravosuđe" koja je okupila oko 300 sudaca i tužitelja.

Reuters-.--.-Zastave Europske Unije
Zastave Europske Unije
Photo javno100  
Navela je da Hrvatska mora učiniti još mnogo da bi ispunila mjerila iz poglavlja 23, a na prvom mjestu istaknula je borbu protiv korupcije te pobrojila da treba ulagati dodatne napore u borbi protiv organiziranog kriminala, procesuirati ratne zločine, povratak izbjeglica i promicanje ljudskih prava i prava manjina. Podcrtavajući da EK neće prihvatiti polovična rješenja, Reding je vrlo nedvosmisleno rekla da se neće zatvoriti poglavlje 23 dok se ispune sva mjerila.

- Korupcija je pritom ključna. Pozdravljam napore premijerke J. Kosor i to što je korupcija prioritet u radu njezine Vlade. USKOK odlučno radi, no sve to treba biti još dublje - rekla je Reding i kao primjer spomenula javnu nabavu koja je u Hrvatskoj postavljena tako da ima mnogo otvorenog prostora za korupciju.

Također je navela da se borba protiv korupcije ne vodi samo na polju represije i navela što pod hitno treba učiniti: donijeti zakon i poboljšati pristup informacijama, poboljšati regulativu oko sukoba interesa, učiniti transparentnijim financiranje političkih stranaka i kampanja te povećati transparentnost u javnoj upravi.

Vrlo iscrpna i kritična Reding je bila i u pitanju sudstva. Pozdravila je što su se zaostaci prepolovili, ali i upozorila da je ogromna brojka od 800.000 neriješenih predmeta, od čega je čak 100.000 starijih od tri godine.

- Pravda koja stiže kasno je ona koja je uskraćena. Gospođo premijerko, to ne govorim samo Vama, svugdje to naglašavam - obratila se potpredsjednica EK premijerki Kosor, a onda nastavila iscrpno nabrajati neriješene probleme u pravosuđu, od edukacije sudaca koji će morati primjenjivati europske propise, racionalizacije mreže sudova, zloupotrebe sudačkog imuniteta, potrebe za uvođenjem sustava provođenja sudskih odluka i druge.

Kada je premijerka Kosor uzela riječ, pokušala je biti duhovita pa je, u kontekstu poglavlja 23, navela da je dva plus tri jednako pet što je dobra ocjena.

Navela je niz učinjenoga, a kao dokaz sve uspješnije borbe protiv korupcije napomenula je da je lani za 138 posto više presuda za koruptivna djela nego godinu ranije, i konačno zaključila da je ulazak Hrvatske u EU zapravo povratak kući.

Potpredsjednik Vlade Republike Mađarske i ministar pravosuđa Tibor Navracsics, čija zemlja preuzima predsjedanje EU od 1. siječnja iduće godine, iskazao je podršku Hrvatskoj na putu u EU. Podsjetio je da je i Mađarska ispunjavala vrlo stroge kriterije Bruxellesa, da je bilo teško, ali da se isplatilo.