mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 13:50h

Hrvatska udruga sindikata zbog slučaja Jadrankamena bojkotira GSV

Ozren Matijašević

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatska udruga sindikata neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Gospodarskog vijeća bi se ona trebala održati u uvjetima posve neprimjerene akcije policije koja je upotrijebila neprimjerenu silu prema sindikalnim povjerenicima Jadrankamena...

Osim toga, ističu iz HUS-a, represivni državni aparat godinama je prekriženih ruku promatrao i tolerirao gospodarski kriminal koji je Jadrankamen odvukao u stečaj što sadašnju prisilu i represiju prema predstavnicima radnika Jadrankamena čini još skandaloznijom. "Inače, držimo da je sjednica GSV-a potrebna kako bi se konačno uspostavio socijalni dijalog u Hrvatskoj", rekli su iz HUS-a te pozvali kolege iz drugih sindikalnih središnjica da im se pridruže u bojkotu sutrašnje sjednice GSV-a.

Hrvatska udruga sindikata je već ranije uputila priopćenje kojim je od Vlade zatražila prekid uhićenja u Pučišćima, a reagirale su i ostale sindikalne središnjice. Tako su Nezavisni hrvatski sindikati poslali otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u vezi ovog slučaja.

"Prema opisu događaja o kojem smo izviješteni i osobno od predsjednika toga sindikata, kolege Drpića, na Pučišća je izvršen 'desant' s kopna i mora pri čemu se privode ljudi, a i sam je predsjednik Sindikata zaključan u vlastitom domu i okružen policijom te čeka medije kako bi uz njihovo javno svjedočenje izišao pred policiju", stoji između ostalog u pismu. NHS se pita je li moguće da vlast šalje policiju na radnike koji se usuđuju ukazivati na nepravdu i mirno, bez sile, bore za tvrtku u kojoj su radili još i njihovi djedovi i očevi, a čiji je gospodarski potencijal takav da može osigurati posao ne samo za ovo, nego i za naredna pokoljenja.

"Na svoj narod ne šalje se policija, na radnike koji samo žele raditi i spasiti ono na čemu rade ne šalje se policija pa stoga tražimo i da se osobno zauzmete kako bi se zaustavilo ovakvo postupanje, uhićeni članovi sindikata pustili na slobodu, odblokirali njihovi domovi, povukla policija, a umjesto svega toga otvorio uvažavajući i razuman dijalog kojim će se hitno riješiti nastalo stanje u Jadrankamenu i stvoriti uvjeti za nastavak proizvodnje te posao i sigurnost za radnike Jadrankamena i njihove obitelji", zaključuje NHS u svojem pismu.