mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

6. TRAVNJA 2012. 18:58h

Hrvatski mediji proglašeni najboljima, iako je stanje isto deset godina

Novinari dežuraju pred ulazom u zgradu Bristol Plaza gdje od 20. svibnja 2011. godine privremeno živi Dominique Strauss-Kahn

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iako su mediji u Hrvatskoj prema najnovijem istraživanju američke organizacije IREX  koje je provedeno u 21 zemlji Europe i Euroazije proglašeni najboljima, visok plasman umanjuje činjenica da se ukupna ocjena medijskog prostora u zemlji od 2001. poboljšala za samo 0.08 boda.

Godišnji izvještaj Media Sustainability Index (MSI) za 2012. godinu navodi da je u većini analiziranih zemalja medijski sektor stabilan te da su poboljšanja uočena u šestero zemalja dok je kod više od polovice pomak bilo gotovo neznatan, odnosno povećan je za samo 0.10 bodova ili manje.

Prema američkim stručnjacima, stanje u hrvatskim medijima neznatno je bolje dok je Crna Gora pokazala najveći pomak u regiji. Lošiji je položaj medija u srbijanskom, bosanskohercegovačkom, makedonskom i kosovskom društvu jer i dalje podliježe jakoj poltičkoj kontroli i cenzuri.

Slabije ocjene dodijeljene su i Albaniji, Bugarskoj i Makedoniji dok je među azijskim zemljama najveći napredak pokazao Kazahstan. Unatoč Putinovoj kontroli medijskog prostora Rusija je također zaradila bolje ocjene dok su medijske slobode i dalje najugroženije u Uzbekistanu, Bjelorusiji i Turkmenistanu.