mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. LIPNJA 2011. 11:04h

Hrvatski pomorci za svoj dan dobili beneficirani radni staž

Limeni orkestar Hrvatske ratne mornarice

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Povodom Dana pomoraca, koji se prema odluci Međunarodne pomorske organizacije (IMO) obilježava 25. lipnja, a ove godine posebno je posvećen pomorcima kojih u svijetu ima oko 1,5 milijuna, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izražava zadovoljstvo što su konačno riješena značajna pitanja vezana uz životne, radne i socijalne uvjete svih 23 tisuće hrvatskih pomoraca, priopćili su iz Ministarstva.

Novim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, koje su stupile na snagu 11. lipnja 2011. godine, uveden je beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda, te svojstvo ukrcaja na brodu. Hrvatski pomorci će punu starosnu mirovinu moći steći s navršenih 60 godina života i 15 godina staža provedenih kao član posade na brodu, a svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računat će im se kao 15 mjeseci mirovinskog staža.

Iz Ministarstva podsjećaju da je jedan od glavnih razloga ponovnog uvođenja beneficiranog staža za pomorce činjenica da 70 posto pomoraca starijih od 60 godina ne može ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti koja je uvjet za ukrcaj na brod.

Na zadovoljstvo pomoraca, prema novim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, pomorcima u međunarodnoj plovidbi će se dio od 183 priznata dana, koje su mogli koristiti za put do broda, liječenje ili usavršavanje u inozemstvu, ali ih nisu iskoristili, moći prebaciti u sljedeću godinu.

Ove godine su prvi puta na školski brod „Kraljica mora“ ukrcani studenti pomorskih fakulteta, a učenici će plovidbenu praksu obaviti na jesen. Također, nastavlja se s projektom stipendiranja budućih pomoraca, a trenutno stipendiju prima oko 700 učenika i studenata. Posebnu pozornost Republika Hrvatska posvećuje borbi protiv piratstva "u čemu slijedimo naputke Međunarodne pomorske organizacije i Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA)", dodaje se u priopćenju.

Ministar Kalmeta čestita svim hrvatskim pomorcima Dan pomoraca uz želje za mirno more te brz i siguran povratak njihovim obiteljima.