mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. RUJNA 2011. 15:21h

Iako ulazi u sustav PDV-a, Crkva neće izdavati račune za mise ili potvrde

Članovi Egipatske Koptske crkve na prosvjedu pred zgradom Egipatske televizije.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ulazak Crkve u sustav PDV-a zapravo je dobar potez za Crkvu. Crkva je, naime, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na onaj neprofitni dio njezinih prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati PDV.

– Crkva će morati plaćati PDV na donacije novca koje dobiva iz inozemstva – objasnila je Tportalu Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Uđe li u sustav PDV-a, u praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njezine institucije, za svoje usluge morati ispostavljati – račune.

Naravno, to ne znači da ćete dobiti račun za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer nije riječ o profitnoj crkvenoj djelatnosti. No svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a.

U Crkvi sada plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Da je Crkva u sustavu PDV-a, primjerice pri obnovi i gradnji crkava i drugih objekata, imala bi mogućnost odbitka PDV-a kao pretporeza i tako bi uštedjela 23 posto. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor, što nije baš povoljno za Crkvu u kojoj je praksa plaćanja u gotovini.