mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

16. OžUJKA 2012. 14:47h

Ivo Josipović: Četnici su se zajedno s ustašama borili protiv partizana

Foto

Hrvatska
1

Tekst

-Brodogradnja je naša tradicija, ali naravno mora se kretati u realnim okvirima, te minuse netko mora pokriti. Prema tome, treba naći održivo rješenje, a u slučajevima gdje takvog rješenja nema mora postojati jasan plan zbrinjavanja svih ljudi i zapošljavanje u nekom drugom sektoru - komentirao je predsjednik Ivo Josipović u Splitu stanje u hrvatskoj brodogradnji.

Na pitanje o agoniji koju proživljavaju radnici Diokija, rekao je kako moraju imati osigurana svoja prava.

- Radi se o privatnoj tvrtki ali država nema smisla ako nije socijalna. Mora učiniti sve što je u njezinoj moći da tvrtka nastavi rad, naravno u granicama koje država ima - poručio je Josipović. Komentirao je i pokušaj rehabilitacije Draže Mihajlovića.

 - Draža Mihajlović je ratni zločinac iz drugog svjetskog rata, a znamo kakva su zla četnici činili. Iz povjesnih izvora ne mogu se sjetiti neke bitke u kojima su se ozbiljno borili protiv okupatora, ali se mogu sjetititi bitaka u kojima su zajedno s ustašama sudjelovali u borbi protiv partizana. Mogu se sjetiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji. Prema tome, rehabilitacija Draže Mihajlovića nije dobar potez - rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li Hrvatska reagirati, rekao je da je i njegova izjava nekakva reakcija, a vidjet ćemo kako će postupak završiti. Josipović je u Splitu bio na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta na kojem je u petak otvoren doktorski studij.

- Prije reforme znanosti i visokog obrazovanja moramo odgovoriti na načelna pitanja. Naše društvo koje pomalo ima karakteristike divljeg kapitalizma mora naći odgovore na ta pitanja jer neće biti humano društvo. Studenti i sveučilište ne smiju se pretvoriti u robu - poručio je Josipović.