mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

6. LIPNJA 2012. 14:25h

Ivo Josipović ipak neće ići na inauguraciju Tomislava Nikolića!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Josipović definitivno neće otići na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Potvrdio je to nakon susreta s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, koja na njegov poziv boravi u prvom službenom posjetu Zagrebu...

Govoreći o odnosima u regiji Josipović je izrazio želju da Hrvatska i Srbija nastave dosadašnje dobre odnose. No, potvrdio je da 11. lipnja neće u Beograd.

"Ja, na žalost, zbog razloga o kojima sam govorio ne mogu otići na tu inaugaraciju, ali želim da se trend koji smo započeli unutar nekoliko godina nastavi i da cijela regija jugoistoka Europe bude regija mira i suradnje", rekao je Josipović.

>>>Analitičari: Josipović ne treba ići u Beograd na Nikolićevu inauguraciju

Podsjetimo, Josipović je ranije reagirao na Nikolićeve izjave o Vukovaru i Srebrenici, ističući da novi šef Srbije treba na djelu pokazati zalaganje za najviše europske vrijednosti na kojima bi dvije zemlje trebale imati odnose. Očekuje li, pak, da će se s Nikolićevim dolaskom promijeniti politika Srbije prema Kosovu, predsjednik nije želio komentirati.

>>>Josipović: Nikolić mora napustiti ideje četništva i ekspanzije

"Ne mogu predviđati kakva će biti politika neke druge države pa tako ni Srbije. Mi zadnjih godina sa Srbijom imamo sve bolje odnose i želimo da se taj trend nastavi", izjavio je Josipović.

U osvrtu na odnose s Beogradom, kosovska predsjednica ponovila je jasan stav Prištine o nastavku dijaloga ako vide da će se dogovoreno u Bruxellesu uskoro provesti. Na pitanje strahuje li od daljnje eskalacije sukoba na sjeveru Kosova, naglasila je da srpska manjina tamo uživa sva prava zajamčena Ustavom, kao i većinsko albansko stanovništvo te je onima koji rade protiv kosovskih zakona poručila.

"Ti se ljudi moraju jednom zauvijek odreži njihovih ideja iz 19. stoljeća i imati ideje stoljeća u kojem živimo jer budućnost ne samo Kosova i Srbije već svih zemalja u regiji su europske integracije", rekla je Jahjaga.

Josipović je potvrdio da Kosovo, s kojim nemamo otvorenih pitanja, ima punu potporu Hrvatske na svom europskom putu. Pozdravio je obećana posebna prava hrvatskoj manjini, koja će dobiti jednog predstavnika u kosovskom parlamentu. A uz obostranu potvrdu sjajnih bilateralnih odnosa, izražena je i želja za snažnijom gospodarskom suradnjom. Jahjaga je navela projekte koji bi mogli povećati trenutno skromnu razmjenu od 65 milijuna eura. Prije svega, sudjelovanje u izgradnji autoceste Drač - Priština.

>>> Kosovska predsjednica: Želimo da nam Hrvati grade autoceste

"Ta će autocesta itekako dati veliki podstrek zainteresiranim ulagačima. Ali ne samo ona, već i trajektna linija između Rijeke i Drača, kao i planirana jadransko-jonska autocesta", istaknula je Jahjaga.

Razgovore o mogućnostima daljnje suradnje kosovska je delegacija nastavila i s predstavnicima Vlade, kao i s predstavnicima brojne albanske manjine u Hrvatskoj. (Mediaservis)