mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. SRPNJA 2012. 12:16h

Jeremić o Josipovićevoj izjavi: Potpuno ćemo opravdati odgovornost

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u nedjelju, reagirajući na komentar hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da Jeremić treba u pogledu Kosova "odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi", kako on ima puno razumjevanje za brigu hrvatskog predsjednika.

Jeremić, koji će od rujna u jednogodišnjem mandatu predsjedavati Općoj skupštini UN, u izjavi dostavljenoj srbijanskoj agenciji Tanjug kazao je kako on ne sumnja u to da predsjednik Josipović ima najbolje namjere i da se raduje predsjedanju Srbije Općom skupštinom UN.

"Nema razloga da strahuje da mi odgovornost, koja nam je povjerena većinom glasova čovječanstva, nećemo opravdati predsjedajući na potpuno fer način i uz striktno poštivanje Povelje UN i svih drugih pravila ove najvažnije međunarodne organizacije. Ona između ostalog i na prilično jasan način definiraju procedure kojima se tu ostvaruje članstvo, i bojim se da one nisu naročito povoljne za secesionističke teritorije poput Kosova i Metohije", naveo je Jeremić.

Predsjednik Josipović u subotu je, nakon sastanka s glavnim tajnikom UN Ban Ki-Moonom na Brijunima, komentirajući izjavu Jeremića da Kosovo, tijekom predsjedanja Srbije Općoj skupštini može postati članom UN "samo preko njega mrtvog", kazao kako je stajalište Hrvatske prema Kosovu definirano činjenicom "da smo mi priznali Kosovo te da je hrvatska politika određena tom činjenicom".

"Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama u regiji i nastojimo takve odnose izgraditi i sa Srbijom. Izjava Vuka Jeremića kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema Kosovu", istaknuo je Josipović dodavši kako bi Jeremić trebao "odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi i u tom kontekstu je njegova izjava možda neprimjerena".

(Hina)