mjesto za top banner

4. KOLOVOZA 2012. 17:09h

Josipović otvorio izložbu u sinjskoj Galeriji

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Izložbu "Sinj - pogled na stvaranje jednog grada", na kojoj je izloženo više stotina tradicionalnih eksponata, dokumenata, knjiga, razglednica, alata s kraja 19. i početka 20. stoljeća, u sinjskoj je Galeriji Sikirica otvorio danas predsjednik Republike Ivo Josipović.

Upriličen je i video prikaz razvoja Sinja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U tom je razdoblju Sinj imao dvije gimnazije, koje su bile "rasadnik" intelektualaca, rečeno je, a iznesen je i podataka da je oko polovica kuća u Sinju tada bila u vlasništvu obitelji Tripalo.

Josipović je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je prošlost, povijest, vrlo važna jer u njoj "gledamo kulturu iz koje smo izrasli i tradiciju koju smo baštinili". "Neki od izloženih eksponata govore da je Sinj iznimka, nešto posebno u povijesti Dalmatinske zagore", rekao je Josipović i pohvalio autore izložbe istaknuvši kako su njome pokazali "što je Sinj bio i što može biti".

"Sinj opet može biti nešto posebno, grad prosperiteta na koji se mogu ugledati i drugi manji gradovi, a i ovi Alkarski dvori dokazuju da je Sin nešto posebno", kazao je Josipović.

Prije otvaranja izložbe u Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima, predsjednik Josipović se prošetao sinjskim ulicama. Tijekom šetnje prihvatio je poziv skupine mještana i popio s njima čašu piva, a zauzvrat su mu dvojica Sinjana otpjevali pjesmu "Sveti Ivane". (Hina)