mjesto za top banner

23. SVIBNJA 2012. 14:49h

Josipović primio studente s invaliditetom

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio predstavnike Hrvatskog saveza udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI kojeg čine udruge 'Zamisli' i 'Sizif' iz Zagreba, 'Znam' iz Rijeke i 'Preokret' iz Vukovara...

Savez udruga osnovan je radi uzajamne suradnje udruga, usklađivanja aktivnosti i angažmana sa svrhom pružanja pomoći mladima i studentima s invaliditetom u suočavanju s radnim i životnim izazovima.

Prilikom susreta predstavnici udruga upoznali su predsjednika Josipovića s aktivnostima Saveza, kao i s problemima s kojima se susreću u obrazovnim institucijama i na fakultetima. Kao najveći problemi s kojima se mladi i studenti s invaliditetom susreću istaknuti su arhitektonska neprilagođenost obrazovnih institucija i fakulteta, s izuzetkom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je izgradnjom liftova i rampi omogućio pristup studentima u kolicima, te zapošljavanje osoba s invaliditetom koje su diskriminirane na tržištu rada, čak i kada su visoko obrazovane.

Predsjednik Josipović izrazio je podršku radu udruga mladih i studenata s invaliditetom i njihovim ciljevima usmjerenim k uključivanju i prilagodbi osoba s invaliditetom redovnoj nastavi. Istaknuo je, također, doprinos udruga u prevladavanju svakodnevnih barijera i stvaranju uvjeta za kvalitetniji život i integriranje, kako mladih i studenata tako i svih osoba s invaliditetom u život zajednice. (Mediaservis)