mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. VELJAčE 2012. 12:50h

Karlovac: U ekonomskim školama smanjena satnica informatike

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nitko nas ništa nije pitao. Informatičari, kao i kolege koji predaju ekonomsku grupu predmeta ostali su zbunjeni i zatečeni. Ne samo što se o izmjenama programa nisu konzultirali s nama, nego sumnjamo da su o tome razgovarali i s poslodavcima kod kojih će jednog dana naši učenici raditi – ogorčeni su karlovački profesori i ravnatelji škola odlukom po kojoj učenici koji se školuju za ekonomiste informatiku nemaju više tri, nego samo prve dvije godine školovanja.

Osim toga, sadašnjim generacijama prvih razreda ekonomista ukinut je i drugi strani jezik.

Zanimanje ekonomist vrlo je traženo i zanimljivo učenicima, a provodi se u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac, Gimnaziji Bernardina Frankopana Ogulin i Srednjoj školi Slunj.

 Posljedice će se tek vidjeti

 – To je apsurd. Posebno kada se govori o uvođenju informatike već u prve razrede osnovne škole. Posljedice takve odluke bit će vidljive za dvije, tri godine – smatraju karlovački profesori informatike Đurđa Oreški i Vladimir Valić. Odgajaju i obrazuju učenike Ekonomsko-turističke škole.

Tu je veliki interes i za smjer poslovni tajnik u kojem se informatika uči sve četiri godine. Tako je nekad bilo i s ekonomistima, ali situacija se promijenila.

 Idemo unazad

 – Po mojim saznanjima takva je odluka prihvaćena na prijedlog konzultanata EU. Ide se k tome da učenici imaju više praktične nastave. Sve je to u redu, ali ne znači da učenicima onda ne treba informatičko znanje. Najgore od svega je što nas koji radimo u školstvu nitko nije tražio prijedlog ili mišljenje o svemu tome.

 Ako ne budu dovoljno educirani učenici ekonomisti nakon srednjoškolskog obrazovanja završit će na kraju na radnom mjestu konobara. Ukinut im je i drugi strani jezik koji je isto tako važan, posebno zbog državne mature. Ovakvim promjenama čini mi se kao da idemo unazad – upozorava ravnateljica Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin Višnja Lipošćak.

Upozorit će na probleme nastale zbog programskih izmjena, ali je pitanje hoće li moći nešto promijeniti.