mjesto za top banner

31. SIJEčNJA 2011. 16:07h

Konačno kreće projekt navodnjavanja u Požeško – slavonskoj županiji

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Projekt navodnjavanja u Požeško – slavonskoj županiji nakon skoro tri godine priprema kreće u realizaciju. Ove godine radit će se pilot projekt sustava za navodnjavanje akumulacije Bistra u Kaptolu.

 - Ovaj tjedan dobit ćemo građevinsku dozvolu, radovi bi trebali krenuti sredinom godine, a bit će završeni 2012. U državnom proračunu je osigurano 3,5, a u županijskom 1,5 milijun kuna. Očekujemo da će sustav kojim, će se osigurati mogućnost navodnjavanja stotinjak hektara poljoprivrednih površina biti gotov iduće godine – ističe Željko Jakopović, dožupan za gospodarske djelatnosti.

 Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol, zadovoljan je što se kreće s ovim projektom, ujedno najvećim na području ove općine u ovoj godini.

- To će omogućiti svima onima koji se bave proizvodnjom ratarskih kultura da proizvode veće količine, ali i povećaju kvalitetu. Zainteresiranih za korištenje navodnjavanja ima dosta – ističe načelnik Pavičić. Damir Humski skoro dva desetljeća bavi se uzgojem povrća na 15-ak hektara površina.

- Bez navodnjavanja nema ozbiljnije proizvodnje povrća, inače je to proizvodnja na slijepo. S navodnjavanjem dobit ćemo kvalitetniju i sigurniju proizvodnju. Imat ćemo i veće količine i jednu konstantu što je posebno važno našim kupcima da budu sigurni da ćemo uvijek imati približno iste količine – objašnjava Humski. Pri kraju je i ishođenje građevinske dozvole za akumulaciju Kuštravac, odnosno za sustav navodnjavanja Ramanovci-Treštanovci predviđen za 350 hektara površina.