mjesto za top banner
AUTOR: N.Š.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

7. LIPNJA 2012. 18:36h

Korisnici HT-a će se oprostiti sa besplatnim internet servisima?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski Telekom je u specifikacije pojedinih tarifnih modela mobilne mreže T-Mobile unio odredbu prema kojoj će se od 31. siječnja 2013. godine korisnike ograničavati u korištenju VoIP i MoIP usluga. Odnosno, to će onemogućiti korištenje Skypea, Vibera, Google Talka i ostalih popularnih besplatnih internetskih servisa, kažu iz udruge Telekom. Svi ti servisi omogućavali su korisnicima velike uštede.

Taj potez oštro je osudila udruga Telekom koja je pozvala korisnike HT-a da iskoriste preostalo vrijeme i prebace se na operatere koji im neće ograničavati slobodu pristupa internetu.

- Udruga Telekom potez Hrvatskog Telekoma ocjenjuje štetnim za korisnike i usmjerenim otežavanju razvoja i korištenja novih usluga i tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, te opasnim presedanom koji u potpunosti narušava neutralnost Interneta kao osnovne ideje ove globalne mreže. Također, mišljenja smo kako se usluga koja isključuje korištenje svih mogućnosti Interneta kao globalne i neutralne mreže više ne može nazivati uslugom „pristupa Internetu“ niti oglašavati kao takva, već uslugom „ograničenog pristupa Internetu“. Na ovim razlikama u oglašavanju ćemo inzistirati kako bi korisnici, bez potrebe da detaljno iščitavaju komplicirane dokumente i uvjete korištenja, na jednostavan način razlikovali stvarni i neograničeni pristup Internetu kojeg nude drugi operatori od ograničenog pristupa Internetu kojeg 'na mala vrata' uvodi Hrvatski Telekom – piše u priopćenju udruge Telekom koja se bavi promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga.

Pozvali su i Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije da reagira i ocjeni potez HT-a koji utječe na neutralnost interneta, ali i na tržišno natjecanje u Hrvatskoj.

Iz HT-a tvrde da je prilikom objave pravilnika došlo do pogreške u formulaciji te kako se ne radi o uvođenju zabrane s 31. siječnja, već o mogućnosti uvođenja zabrane najranije od 31. siječnja 2013., javlja Večernji list.  Kažu kako im je namjera zadržati pravo na promjene u segmentu VoIP i MoIP usluga.