mjesto za top banner
AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

6. SRPNJA 2012. 16:04h

Kotromanović sa glavnim tajnikom NATO-a razgovarao o budućnosti Saveza

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar obrane Ante Kotromanović susreo se danas s delegacijom NATO saveza, predvođenom glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

U službenom razgovoru Kotromanović i Rasmussen istakli su značaj misije ISAF u doprinosu razvoja stabilnosti u Afganistanu, važnost nastavka euroatlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana te naglasili značaj koncepta „Pametne obrane“ (Smart Defence) i proširenja inicijative „Povezanih snaga“ (Connected Forces) u kontekstu zadržavanja obrambenih sposobnosti zemalja članica Saveza.

Rasmussen je pohvalio doprinos Hrvatske u provođenju međunarodne mirovne misije ISAF, istaknuvši da pripadnici Oružanih snaga RH u Afganistanu obavljaju sjajan posao. „Cijenimo vodeću hrvatsku ulogu u Školi vojne policije i u obuci pripadnika afganistanskih snaga. To je sjajan primjer savezničke suradnje i pokazatelj kako treba razvijati projekte zasnovane na konceptu „Pametne obrane“. 

Kotromanović je Rasmussenu čestitao na uspješno održanom summitu u Chicagu te pohvalio njegov osobni angažman, snažnu predanost i ustrajnost u održavanju relevantnosti NATO saveza. „Summit u Chicagu potvrdio je nezamjenjivu ulogu Saveza za održavanje naše sigurnosti te je ujedno snažno potvrdio transatlantsku vezu. Posebno pozdravljamo glavne zaključke summita posebice u pogledu obrambenih sposobnosti, doprinosa stabilizaciji Afganistana i održivosti afganistanskih snaga sigurnosti i razvoja NATO-ove mreže partnerstva“, rekao je Kotromanović. 

Govoreći o mogućnostima realizacije koncepta „Pametne obrane“ Rasmussen je izrazio zadovoljstvo hrvatskim uključivanjem u šest projekata u okviru savezničke suradnje te podržao nedavno sklopljen ugovor o obrambenoj suradnji između Ministarstva obrane RH i Ministarstva sigurnosnih snaga Kosova. 

Ministar Kotromanović istaknuo je snažnu i kontinuiranu predanost i potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi regije. Obojica su se složila da je nastavak euroatlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana kao i regionalna suradnja na području sigurnosti od ključnog značaja za stabilnost i ekonomski prosperitet.