mjesto za top banner
AUTOR: dalje.com
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

30. LISTOPADA 2013. 09:24h

LETEĆA GRDOSIJA Na Pleso po 1. put slijeće najveći avion na svijetu

Antonov 225, screenshot

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Zračnu luku Zagreb 8. studenoga sletjet će najveći zrakoplov na svijetu – Antonov 225, te će to biti obilježeno kao prvo slijetanje tog aviona na Pleso. Na najveći hrvatski aerodrom Antonov stiže kako bi u njega ukrcali transformator koji je za kupca iz Filipina izradila tvrtka Končar energetski transformatori (KPT). Na svijetu postoji samo jedan Antonov 225, a izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine. Antonov 225 dug je 84 metra, a ima raspon krila 88,4 metra. Maksimalna je težina za uzlijetanje tog zrakoplova 640 tona. Sama je masa zrakoplova 285 tona. Ukupno ima šest motora.

Na zagrebačkom aerodromu u Antonov će se ukrcati transformator vrijedan 5,5 milijuna eura i težak 140 tona. Ovo će biti prvi put da KPT isporučuje svoje transformator zračnim putem jer zbog velike mase tih transformatora oni se do kupaca prevoze uglavnom morskim putem, piše Večernji List.

Organizator je prijevoza tvrtka Zagrebtrans koja je specijalizirana za ovakve prijevoze velikih i izvangabaritnih tereta. Prijevoz transformatora počinje s Jankomira u noći sa 7. na 8. studenoga, poslije 23 sata, a dolazak u zračnu luku očekuje se iza tri ujutro, odnosno u ranim jutarnjim satima 8. studenoga. Po slijetanju Antonova i pripremi zrakoplova Zagrebtrans će početi s utovarom transformatora u avion.

Ivan Milčić, predsjednik uprave KPT-a kaže da je kupcu s Filipina hitnopotreban transformator te se zbog toga odlučio za njegov transport zračnim putem. Naime, brodom bi taj transport trajao 40-45 dana, a zrakom će za to biti potrebna tri-četiri dana.