mjesto za top banner

26. TRAVNJA 2012. 22:35h

Letica: Sa srećom primam vijesti o Mesiću, nadam se da je ipak dolijao

Slaven Letica i Milivoj Pašiček

Foto

Hrvatska
2

Tekst

- Za političare branitelji su samo topovsko meso. Kad su im potrebni, guraju ih u prvi plan, a kad ih više ne trebaju, služe im kao otirač. Aktualni predsjednik države zna svašta govoriti, ali ponekad kaže i neku lijepu riječ za branitelje. Bivši predsjednik Stjepan Mesić ništa dobro nije učinio za braniteljsku populaciju. Nadam se da je ipak dolijao, s velikom srećom primam vijesti proteklih dana i nadam se da će sada ipak morati položiti račune za sve što je radio i za stanove koje je kupovao - rekao je, među ostalim, dr. Slaven Letica na tribini „Samoubojstva vojske pobjednika“ koju je u Gradskoj knjižnici u Zadru organizirala Udruga Žene u Domovinskom ratu.

Govoreći o samoubojstvima branitelja, umirovljeni pukovnik Ivica Matešić Jeremija osvrnuo se na smrt Nevija Paleke Sore, zadarskog pjesnika i branitelja, koji je prošli tjedan digao ruku na sebe.

- Soro je 1251. branitelj koji je presudio sebi. Bio je siroče od rođenja, ostavljen kao što je danas ostavljena i zaboravljena Hrvatska garda. Kada je 1995. godine general Ante Gotovina okupio svoje zapovjednike i s njima planirao na koji način će se branitelji demobilizirati i ponovno uključiti u civilni život, nisu naišli na razumijevanje i državi je bilo najlakše da ih pošalje u mirovinu. Tada smo skoro svi završili u zatvoru jer smo dirnuli u osinje gnijezdo i bili optuženi da radimo nešto na svoju ruku. Branitelji su prepušteni sami sebi i ulici, osjećaju se beskorisno i zaboravljeno, oni koji su se zaposlili danas su bez posla, opterećeni kreditima i ne vide izlaz iz te situacije - rekao je Matešić i dodao da su rijetki primjeri braniteljskih zadruga koje se bave poljoprivredom i sitnim zanatima, iskorišten je njihov radni potencijal.

Braniteljima nije potrebna ni dovoljna samo farmakološka terapija, o kojoj je na tribini govorio dr. Denis Sabljar, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu. Te ljude treba zaposliti, vratiti im ljudski dignitet pa će i broj suicida biti manji, zaključio je Matešić.