mjesto za top banner
AUTOR: T.L./Hina
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

28. SIJEčNJA 2013. 17:10h

Liječnici Ostojiću: Zašto bismo ostajali u Hrvatskoj?

Foto

Hrvatska
2

Tekst

Četrdesetak hrvatskih liječnika u otvorenom je pismu ministru Rajku Ostojiću upozorilo jna nedostatak liječnika specijalista u Hrvatskoj. Dodali su kako diplomirani doktori medicine nemaju posla, a ni informaciju hoće li i kada biti raspisan natječaj za pripravnički staž.

U Hrvatskoj nedostaje 4300 liječnika da bi se ispunio europski prosjek, a samo u kliničkim bolnicama nedostaje gotovo tisuću specijalista, podsjećaju doktori medicine, koji čekaju na raspisivanje natječaja.

Tvrde da žele ostati raditi u Hrvatskoj uz adekvatnu plaću, ali veću od 1600 kuna. Također ih zanima hoće li se stanje sa stažom promijeniti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Ministar Ostojić je i sam isticao kako će u prvoj godini ulaska u EU iz Hrvatske otići oko 500 liječnika.

"Zašto bismo ostajali u Hrvatskoj kada nam se u inozemstvu trenutačno nudi posao za iste i veće plaće, zašto bismo se vraćali u Hrvatsku kad se Ministarstvo prema nama maćehinski odnosi unatoč tome što je očito svjesno nedostatnog broja liječnika", pitaju u pismu liječnici.

Na kraju, podsjećajući da je njihovo školovanje državu stajalo oko 300 tisuća kuna, ministra pitaju je li siguran da će Hrvati biti zadovoljni s tim da ih kroz par godina liječe stranci.