mjesto za top banner
AUTOR tb
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. TRAVNJA 2012. 21:09h

Lj. Jurčić kritičan prema Vladi: Prijedlog proračuna nije dobar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nezavisni ekonomist Ljubo Jurčić povodom prvih sto dana Vlade kritički se osvrnuo na dosadašnje poduzimanje Milanovićevog tima. Prema njegovim riječima, donosi Vjesnik hr.,  zabrinjavajuće je što Vlada još uvijek nije donijela konkretan prijedlog rješavanja negativnih trendova koje je za sobom ostavila bivša vlast.

Jurčić smatra da je smanjivanjem potrošnje i povećanjem poreza Vlada povukla krivi potez. Umjesto toga trebala je, po uzoru na strane zemlje, onih nekoliko milijardi proračunskih kuna koje se "uludo" troše preusmjeriti u domaću proizvodnju kako bi se po mogućnosti otvorila nova radna mjesta. U tom pravcu trebala je krenuti i po pitanju škverova za što joj se odaje priznanje, a samo je, kaže Jurčić, nastavila posao vlade HDZ-a čime je dala zeleno svijetlo za likvidaciju brodogradilišta dok istovremeno nije definirala u kojoj će drugoj djelatnosti otvoriti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta.

Vlada je pogriješila i u pristupu slučaju s mljekarima i poljoprivrednicima jer nije smjela dopustiti da slučaj dođe do suda, odlučan je Jurčić koji je kritičan i prema Vladinom investicijskom planu za koji smatra da uključuje ponajprije one resore koji nisu primarni, a za nezaposlenost su samo kratkoročno rješenje.

Zbog privatizacije je u Hrvatskoj izgubljeno 500.000 radnih mjesta, a nova vlast i dalje na njoj inzistira najavom privatiziranja profitabilnih tvrtki, kazao je Jurčić.