mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. KOLOVOZA 2012. 19:17h

Markačeva obrana pridružila se zahtjevu za osporavanjem nadležnosti

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Odvjetnik generala Mladena Markača pred Haaškim sudom Goran Mikuličić kazao je kako se Markačeva obrana u petak pridružila podnesku obrane generala Ante Gotovine kojim se osporava nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje alternativnih oblika krivnje dvojice hrvatskih generala jer se radi o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka.

>>Gotovinina obrana osporila nadležnost Žalbenog vijeća<<

Time je taj podnesak postao zajednički, pojašnjava Mikuličić.

Obrana generala Gotovine u podnesku kojim poziva da se Žalbeno vijeće proglasi nenadležnim za pitanja alternativne krivnje dvojice generala podsjetila je da po pravilima Haaškoga suda žalbeno vijeće ima nadležnost jedino razmotriti žalbene osnove.

Podsjeća da žalbeni postupci pred ICTY-ijem nisu suđenja iznova te se samo pitanja koja su postavljena u žalbama mogu razmatrati i ističe da u ovom žalbenom postupku "alternativni oblici odgovornosti nisu sadržani u četiri osnova žalbe žalitelja".

Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) 20. srpnja pozvalo tužiteljstvo da do 10. kolovoza objasni da li vjeruje da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna odgovornost - na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u pothvatu.

Gotovinina obrana pojašnjava da bi žalbeno vijeće bilo nadležno za alternativne oblike odgovornosti jedino u slučaju da se jedna od strana žalila na odluku prvostupanjskoga vijeća da u nepravomoćnoj presudi ne donosi zaključke po pitanju alternativnih oblika odgovornosti.

"S obzirom na to da se tužiteljstvo na to nije žalilo taj je zaključak konačan i radi se o presuđenoj stvari", poručuje obrana generala Gotovine. (Hina)