mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

3. SRPNJA 2012. 15:23h

Milanović obišao novu trajektnu luku Stinica

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik vlade Zoran Milanović posjetio je danas novu trajektnu luku Stinica iz koje će brodovi Rapske plovidbe od danas povezivati kopno s trajektnom lukom Mišnjak na otoku Rabu, a posjetio je i Rab gdje se sastao s predstavnicima toga grada.

Nova luka Stinica, koja se nalazi nedaleko od Jablanca, službeno će početi s radom danas u 15 sati. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u nju je uložilo 40 milijuna kuna. Hrvatske ceste osigurale su za rekonstrukciju i sanaciju pristupne ceste još 15 milijuna kuna.

Početkom rada nove trajektne luke trajektni promet preusmjerit će se iz luke Jablanac u Stinicu, koja će, kako je rečeno, po broju prevezenih putnika postati treća hrvatska luka.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da je riječ o otvaranju luke, koje je malo kasnilo te da je to "jedno nespretno iskustvo koje ubuduće bilo koja vlast treba izbjeći." Naglasio je da je važno da se iz Jablanca uklone dosadašnje prometne gužve, ali da će i neki poslovi u Jablancu, otvaranjem nove luke Stinica, sada "patiti". Ovo je radi kapaciteta trajekta i otoka Raba vrlo važna stvar, zaključio je.

Nakon dolaska u Stinicu, premijer Milanović je na trajektu Barbat, koji je isplovio prema Mišnjaku, nazočio potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju prve faze sanacije i rekonstrukcije luke Mišnjak.

Prema sporazumu koji su potpisali predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i rapske Lučke uprave, ministarstvo će za rekonstrukciju i sanaciju Mišnjaka izdvojiti 2 milijuna kuna, županija 500.000 kuna, a Grad Rab 100.000 kuna.

U sklopu prve faze radova luka će se produbiti s 2,5 metra na 4 metra. Izgradit će se nova rampa, sanirati zid i postojeće rampe te izgraditi odmorište za trajekt. U drugoj fazi izgradit će se još jedna rampa i proširiti javna rasvjeta u luci Mišnjak.

Radovi na produbljenju luke Mišnjak počeli su 2007., a financirala ih je županijska Lučka uprava Rab iz zajma od 6 milijuna kuna. Do sada je mjerodavno ministarstvo u tu luku uložilo 7 milijuna kuna, a županija 1,5 milijun kuna.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Zoran Milanović posjetio je Rab i u rapskoj Gradskoj vijećnici se, iza zatvorenih vrata, sastao s predstavnicima Grada Raba. (Hina)