mjesto za top banner

14. LIPNJA 2012. 10:41h

Ministar seljacima: Polako,Zakon o poljoprivrednom zemljištu još nije gotov

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu još nije ugledao ni svjetlo dana, a već je izazvao bunu među seljacima. I dok oni tvrde kako prijedlog ide na štetu malim gospodarstvima, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju: prijedlog je još uvijek radna verzija...

Sve kritike koje su ovih dana upućene na račun novog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu- nisu utemeljene, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Mislim da je to neosnovano iz razloga zato što je zakon u radnoj verziji. Na zakonu se još uvijek radi na Povjerenstvu i na radnim tijelima ovog Ministarstva. Nakon što ga Povjerenstvo izdefinira kao završnu verziju zakona, on će izaći na javnu raspravu, znači na uvid svim potencijalnim korisnicima i konzumentima", kaže ministar.No seljaci nisu optimistični. "Znamo kako to funkcionira. Povjerenstvo će to na kraju usvojiti bez obzira na sugestije", smatra predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin. Kaže i da je mnogo 'rupa' i nejasnih kriterija za zakup, koji idu na štetu malih gospodarstava.

"Ako ministarstvo u prvi kriterij ne stavi obiteljska poljoprivredna gospodarstva onda ćemo mi jednostavno izaći iz tog povjerenstva i uopće nećemo po bilo čemu, sudjelovati u tom zakonu. Na kraju će seljaci nas okriviti, a mi niti luk jeli, a mirisat ćemo po luku", istaknuo je Latin.Ministar Jakovina najavio je kako će prijedlog zakona na javnu raspravu do kraja lipnja. (Mediaservis)