mjesto za top banner
AUTOR javno112
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

PESIMIZAM

13. SIJEčNJA 2009. 15:56h

MMF: Svjetsko gospodarstvo čekaju nepogode

Strauss-Kahn

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Čelnik MMF-a, Strauss-Kahn predviđa lošu situaciju u Europi, a potrebna je zaštita od efekata globalnog gospodarskog usporavanja.

Globalna gospodarska situacija se pogoršava i nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje će biti uskoro objavljene neće biti optimistične, upozorio je u utorak tijekom posjeta Mađarskoj čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Program koji je Mađarska prošle godine dogovorila s MMF-om teče po planu, ali se ta zemlja svejedno mora dodatno potruditi kako bi se zaštitila od posljedica globalnog usporavanja, kazao je Strauss-Kahn.

- Za nekoliko dana objavit ćemo nove prognoze koje nisu optimistične a situacija je loša u cijeloj istočnoj Europi, ne samo u Mađarskoj - kazao je Strauss-Kahn za novinsku agenciju Reuters.

- Program koji smo dogovorili s Mađarskom teče po planu i to je ujedno i razlog zašto sam ovdje, da provjerim kako napreduje, i prilično sam zadovoljan - kazao je on nakon sastanka s guvernerom mađarske središnje banke Andrasom Simorom.

Mađarska je zahvaljujući 25,1 milijardi dolara vrijednom MMF-ovom paketu u listopadu uspjela spriječiti financijsku krizu. Forinta je u proteklih nekoliko dana ponovno snažno oslabjela, djelomice pod utjecajem spekulacija na tržištu da MMF nije zadovoljan mađarskim napretkom.