mjesto za top banner

20. RUJNA 2012. 11:36h

MORH demantirao napise o hitnoj evakuaciji hrvatskih vojnika

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Ministarstvo objave reagiralo je na članak objavljen danas u Jutarnjem listu priopćenjem u kojem napise o izvlačenju pripadnika OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu proglašava neistinitima.

U spomenutom članku navedeno je kako su hrvatski vojnici u hitnoj akciji helikopterom afganistanske vojske izvlačili kolege instruktore letenja koji su na opasnom području u Kabulu odrađivali vježbe s tamošnjim vojnicima. MORH u priopćenju navodi kako su "helikopterom koji novinar spominje u članku pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom. Ovakav način prijevoza planiran je unaprijed, odnosno dva dana prije samog prevoženja te se ne radi o nikakvoj evakuaciji i spašavanju iz opkoljene vojne baze već o redovnom transportu."

Mogućnost prebacivanja iz baze Bagram koje se spominje na kraju članka razmatrala se ali se, ističe se u priopćenju, od toga odustalo zbog unaprijed planiranih obveza američke vojske.