mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

6. SVIBNJA 2012. 15:33h

Na godišnjici prosvjeda pred splitskom Banovinom nije bilo dužnosnika

Ozren Matijašević

Foto

Hrvatska
2

Tekst

 

Pred splitskom Banovinom, u organizaciji HUS-a svečano je obilježena 21. godišnjica velikog javnog prosvjeda kojeg su 6.svibnja 1991. organizirali splitski škverani pred tadašnjom zgradom zapovjedništva JNA, a pridružili su im se radnici svih drugih poduzeča. Zato se 6. svibanj slavi i kao Dan Hrvatske udruge sindikata.  

No, po prvi put, na obilježavanje 21. godišnjice nedvojbeno povijesnog posvjeda, nije došao nitko od od upravljačke strukture Brodosplita. Njihov, ali i nedolazak županijskih čelnika žestoko je zamjerio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

- Krajnje je neprimjereno da nitko od rukovodstva škvera nije došao na polaganje vijenaca niti na podizanje hrvatske zastave na Banovini. A, zahvaljujući prosvjedu 6. svibnja 1991. oni su u foteljama koje su jako dobro plaćene, istaknuo je Matijašević.

Prema njegovim riječima vrlo je znakovito i to što se na proslavi nije pojavio nitko od dužnosnika Splitsko-dalmatinske županije, ni župan Sanader, a ni dožupani. 

- To pokazuje odnos politike prema onima kojima mogu zahvaliti što su tu. Možda za Splitsko-dalmatinsku županiju ovo i nije povijesni dan, kazao je Matijašević.

Pred Banovinom se nije pojavio ni najavljeni gradonačelnik Željko Kerum. Dogradonačelnik Jure Šundov, i sam sudionik 6-svibanjskog prosvjeda, opravdao ga je jer je Kerum "zafibrao", već danima ima virozu. 

Šundov je pozvao političare na jedinstvo poručujući: "Malo nas je,  nemojmo se dijeliti, učinimo sve da nam bude bolje."

I on je mnogima zamjerio izostanak s proslave ističući kako im je očito "bilo teško doći u nedjelju" i tako dati malu žrtvu.

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević tragičnim je ocijenio i činjenicu da u podne, dok je kao i 1991. Ivica Balić svečano dizao hrvatsku zastavu na Banovinu, par stotina metara dalje startala veslačka regata. 

- Sramota! Dobro nam je kakvi smo, rekao nam je Matijašević.