mjesto za top banner

PROCURIO IZ MORH-A

6. TRAVNJA 2010. 19:50h

Na internetu objavljen registar branitelja

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Na internetskoj stranici objavljen je registar branitelja, no stranica se ubrzo srušila. Registar je navodno ukraden iz MORH-a.

Na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com objavljen je Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, no ista je nedugo zatim i 'srušena'.

Jedan ili više atora na stranici su napisali kako je 'pritisak javnosti na objavu registra velik, raste već duže vremena', zbog čefga su ušli u 'bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu registra'.

'Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se što prije pisalo je na stranici na kojoj je objavljen registar. Uz navedeno, napomjenje se kako se se s objavom željelo skinuti teret s Vlade.

Nadalje, autori su napisali i kako apeliraju da se što je prije moguće pokrenu postupci kako bi se unaprijedile sigurnosne procedures obzirom da je pristup registru 'bio razočaravajuće lagan', a  registar 'toliko loše izveden', te se, pišu, nadaju da to nije slučajno netko platio s obzirom na to da je napravljen na razini domaće zadaće srednjoškolca informatičkog smjera, te zaključuju kako ih sram može biti.

Autor, ili više njih, napisali su i kako je javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom, te da registar branitelja nije tajni dokument. Pišu i kako objavljeni registar nije cjelovit, već da se u njemu nalazi više od 90 posto svih trenutno registriranih branitelja. Iz registra su, pišu, izuzete sve potencijalno osjetljive postrojbe, kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti njihovih pripadnika.
Na stranici je bilo navedeno i da je registar veterana u drugim zemljama javan pa nema razloga da ne bude objavljen i u Hrvatskoj, te su napisali i kako kako taj dokument ionako više nije bilo moguće pouzdano čuvati.

Naime, njihova dilema nije bila da li će registar biti objavljen ili neće nego kada.

Autor, ili više njih, napisali su i kako je javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom, te da registar branitelja nije tajni dokument. Pišu i kako objavljeni registar nije cjelovit, već da se u njemu nalazi više od 90 posto svih trenutno registriranih branitelja. Iz registra su, pišu, izuzete sve potencijalno osjetljive postrojbe, kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti njihovih pripadnika.

Napominju i kako stranica će stranica biti aktivna ograničeno vrijeme 'dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da daju vremena vlasti da organizira vlastiti registar'. Kada vlast odluči objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji će u svojoj konačnici omogućiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica će biti ugašena.

Registar je, kako se neslužbeno doznaje ukraden iz Ministarstva obrane, a objavila ga je njemačka kompjuterska tvrtka.

Đakić: Postoje službenici kojima su dokumenti dostupni

Na objavu registra reagirao je i Josip Đakić, čelnik HVIDR-e, koji tvrdi kako je, ako se takvo što zaista dogodilo protuzakonito.

- Ne zna se ni jesu li podaci koji su objavljeni autentični. Zakoni postoje i oni moraju biti za sve jednaki - rekao je Đakić.

Na pitanje o tome kako komentira da su takvi podaci, o kojima se bez prestanka bruji u medijima, samo tako izašli u javnost rekao je kako je MORH te dokumente držao pod oznakom tajnosti.

- Postoje službenici kojima su dokumenti dostupni. Pitanje je da li su izašli iz MORH-a, to će se tek utvrditi - objasnio je.

Zbor udruga: Registar će morati jednom biti objavljen

'Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i dalje je zainteresiran da se objavi registar branitelja u zakonskim okvirima, tako da se ne dovodi u pitanje moguća zlouporaba osobnih podataka', rečeno je iz zbora. 

Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne

Krunoslav Borovec

Ali isto tako stav Zbora je da je nužan konsenzus braniteljskih udruga na državnoj razini oko objave ili neobjave u sadašnje vrijeme registra branitelja. Zbor je svjestan da će jednog dana u bilo kojem obliku registar branitelja biti objavljen - cjelovit ili dijelom, ali sigurno će biti tema za manipulaciju ako se to na stručan način ne obradi i objav, kaže se u priopćenju.

'Predlažemo da braniteljske udruge na državnoj razini sa stručnim službama Vlade RH organiziraju okrugli stol na temu: Registar branitelja objava dobre i loše strane. Dobivene zaključke bi trebali prezentirati javnosti i toga se pridržavati' stoji u priopćenju Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba koje je potpisao predsjednik Zbora Ratko Dragović - Klek.

Komentar nismo uspjeli dobiti iz MORH-a, s obzirom na to da se glasnogovornik Goran Goršinić nije javljao na telefon, a isto nas je dočekalo i kada smo zvali službu za informiranje ovog ministarstva.

Borovec: Krenula je istraga

- Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podatci iz registra hrvatskih branitelja čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne - kazao je u vezi istrage glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

- Na temelju informacije da su objavljeni podatci iz registra branitelja, policija je započela kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti - rekao je Borovec.

- Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne - ističe Borovec.

Ministar Ivić: Oštro osuđujemo objavu

Objavu najoštrije osuđuje i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te takav čin ocijenjuju kao protuzakonit i protuustavan.

'Do sada objavljeni podaci na Internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja.

Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na Internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Ivić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!