mjesto za top banner

LJUBO JURČIĆ O THOMPSONU:

31. SVIBNJA 2008. 17:27h

Neke više smeta hrvatska zastava nego sam Thompson

Glavni odbor SDP-a

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Ponosan sam na ponašanje sudionika sinoćnjeg koncerta Marka Perkovića Thompsona. Položen je test tolerancije i ponašanja, kazao je Jurčić.

- Imam osjećaj da neke više smeta vijorenje hrvatske zastave na koncertu nego Marko Perković Thompson i upravo u tome kod tih ljudi vidim manjak tolerancije za koju se oni kao zalažu- kazao

Filip Hofer-.--.-
Photo Filip Hofer  
nam je u razgovoru SDP-ovac Ljubo Jurčić, komentirajući sinoćnji zagrebački koncert Thompsona na kojem se okupilo oko 60.000 ljudi.

Thompsonov koncert - test ponašanja

Iako priznaje da nije bio na koncertu, kaže kako je iz današnjih novina iščitao kako je sve proteklo u najboljem redu, te da nije bilo ispada.

- Ovaj je koncert došao kao dobar test ponašanja hrvatskih građana, jer se ipak pokazalo da su Hrvati dobri građani. Nije da sam sumnjao u to, ali ponekad treba test - smatra naš sugovornik.

Naime, Jurčić se osvrnuo na pojedince koji su pjevali ustaške pjesme i nosili ustaška obilježja. Iako ih je bila samo nekolicina, nisu prošli neopaženo u hrvatskim, ali i stranim medijima.

- Građani su sinoć pokazali što podupiru i što ne podupiru. Da su htjeli, mogli su se povesti za tom nekolicinom, ali nisu. Zato sam i ponosan na njih - pojasnio je.

Goran Rusmir-.--.-
Photo Goran Rusmir  
Pojedinci s ustaškim obilježjima- provokatori

Međutim, Jurčić ima i pojašnjenje za tom nekolicinom koji su bili obilježeni ustaškim znakovljerm. Naime, on smatra kako je tu riječ o provokatorima te ističe kako u svakom društvu ima ekstrema koji se protive i sami sebi.

- Ti pojedinci mogu biti i provokatori, a njih je svejedno manje nego u zapadnim demokracijama. Štoviše, to nisu ni tragovi duha ponašanja hrvatskih građana. No to ne znači da ih ne treba osuditi zbog toga što to rade - pojasnio je. 

Komentirajući priopćenja raznih udruga koje su se protivile održavanju Thompsonovog koncerta SDP-ov saborski zastupnik drži kako iste te udruge nisu u pravu. Naime, prema njegovim riječima, Thompson u Hrvatskoj nije službeno zabranjen pa ni ne vidi razlog zašto se neki toliko protive održavanju njegovih koncerata.

Zašto bi Bandić zabranio koncert?

- Ako nadležni smatraju da Thompson pjeva nešto što ne dolikuje, neka ga onda država službeno zabrani. A kome smetaju njegove pjesme, neka ih ne sluša, i to je demokracija. Svatko ima pravo

Filip Hofer-.--.-Milan Bandić i Milorad Dodik.
Milan Bandić i Milorad Dodik.
Photo Filip Hofer  
raditi što želi dokle god ne ugrožava slobode drugog - kazao je.

Međutim, Jurčić ne dijeli mišljenje i opaske pojedinaca kako si Milan Bandić nije smio dopustiti organizaciju sinoćnjeg koncerta niti bilo kakvo povezivanje s Thompsonom, jer, kako kaže nesuđeni premijerski kandidat - ako je SDP na vlasti u Zagrebu, zašto bi zabranio Thompsonov koncert.

- Ne može netko tko je na vlasti i orijentiran je lijevo zabraniti nekome nešto ako je ovaj desno. Je li sve bilo u granicama civiliziranog ponašanja? Bilo je, prema tome, što sad?- zaključio je na kraju Jurčić.