mjesto za top banner
Autor: Tomislav Galović AUTOR Tomislav Galović
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

PORTAL JAVNO

16. KOLOVOZA 2009. 07:42h

Od sada maksimalna sloboda, ali i odgovornost

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Portal Javno od danas uvodi novo i bitno pravilo za sve članove kluba portala Javno i korisnike servisa javno.info

Portal Javno od danas uvodi novo i bitno pravilo za sve članove kluba portala Javno i korisnike servisa javno.info – od sada će se tekstovi, fotografije ili videomaterijali moći objavljivati i komentirati samo pod punim i pravim imenom i prezimenom korisnika, odnosno čitatelja portala Javno i svih njihovih servisa.

Mogućnost objavljivanja komentara pod novinarske radove na portalu Javno bila je do sada, kao i uostalom na svim ostalim hrvatskim portalima, dopuštena svima pod nadimkom kojeg bi sami izabrali. Nadimak, koji pruža anonimnost, i nesklonost uredništva ovog portala da se bavi cenzurom ili brisanjem postova, neki korisnici servisa Javno.info i članovi kluba pak uporno i konstantno koriste za širenje kleveta, uvreda, govora mržnje te za iskazivanja vjerske, spolne, seksualne i nacionalne netrpeljivosti.

Pritom to rade i na kukavički način – skrivajući svoj identitet. Ostali hrvatski portali su se protiv toga pokušavali i pokušavaju boriti na različite načine – brisanjem nadimaka ili postova. No, to su sve kratkotrajne metode, jer zloba je jedna od istrajnijih ljudskih osobina pa su neki komentare svojih korisnika odlučili jednostavno zabraniti. Mi smo, kao prvi portal u Hrvatskoj, sada odlučili dopustiti maksimalnu slobodu govora i izražavanja ali pod jasnim uvjetom – da je svatko, kao što je to uostalom spreman svaki pravi novinar i urednik u Hrvatskoj, spreman iza svog djela stati  i svojim pravim imenom i prezimenom. I na taj način na sebe preuzeti punu pravnu i moralnu odgovornost za svoja djela.

I takvi se postovi i autorska djela, osim ako nam to neki sud pravomoćno ne naloži, neće nikada brisati – ma šta god u njima stajalo.

Od ovog pravila će se samo iznimno odstupati kada neki korisnik ili novinar ima informaciju koja je od većeg značaja za javnost a otkrivanje identiteta bi ugrozilo njegovu sigurnost ili egzistenciju. No i tada će identitet takvog autora morati biti poznat barem uredništvu ovoga portala.