mjesto za top banner

27. LISTOPADA 2013. 09:15h

VIDEO: ODLAZAK TROGIRSKOG SLAVUJA Umro je Vinko Coce

vinko coce

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Poznati pjevač Vinko Coce, trogirski slavuj, umro je noćas oko 1 sat u splitskoj bolnici. 

Obitelj je shrvana iako su znali da će se to dogoditi. Naime, doktori su im rekli da je to samo pitanje vremena. Coce je od svibnja bio u KBC Split.

Trogirski tenor završio je 13. svibnja na jedinici intenzivnog liječenja zbog teške infekcije. Bio je stabilno, kontaktirao je s okolinom, no zdravlje mu je bilo ozbiljno ugroženo jer je infekcija bila jako ozbiljna. 

Posljednji put su ga zbog infekcije na trtici operirali početkom listopada. Coce je dobio temperaturu, dosta je oslabio jer nije mogao jesti.

Iako se nakon operacije dobro osjećao, a obitelj se nadala skorom oporavku, Coce ipak nije izdržao.

Rođen je u Trogiru 22. prosinca 1954. godine. Pošto je završio obrtnu školu, počinje raditi u trogirskim brodogradilištu, ali njegov interes za glazbu raste. Stoga 1972. godine započinje suradnju s klapom Trogir uz koju ostaje sve do početka samostalne karijere. 1983. godine je primljen za zborskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje pet godina uspješno pjeva pjeva cjeloviti operni repertoar.

Samostalnu karijeru započinje 1991. godine. Dvije godine kasnije snima svoj prvi album "Mirno spavaj, ružo moja" koji je donio nekoliko hitova. Iste godine osvaja i Grad Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom "Sićaš li se, Lungomare". Zajedno s klapom Trogir dobiva i nagradu Porin.