mjesto za top banner

19. LIPNJA 2012. 15:17h

Osijek dobio svoj Zeleni katastar

Osijek

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Osijek je dobio svoj Zeleni katastar. Baza je to podataka o svakom pojedinačnom stablu, grmu, klupi i fontani koji su ucrtani na kartu grada...

Čitav projekt razvijan je nekoliko godina, vrijedan je oko milijun kuna. Realizirana je njegova prva faza koja obuhvaća dio centra grada i Tvrđu, površine oko 200 hektara, kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.

"Od prostora Trpimirove, željezničke pruge, Drave i prostora do Katedrale s ovime ćemo jasno ukazivati na sve ono što imamo ali i isto tako i na pojedinu sječu i pojedini problem koji imamo na terenu. Smatram da smo ovime podignuli gospodarenje prostorima i upravljanje prostorima na jednu višu razinu", rekao je Bubalo.

Očekuje se da će se za otprilike godinu dana zeleni katastar proširiti i obuhvatiti područje cijelog grada od tisuću i 600 hektara, a osim što će biti od koristi Unikomu, njime će se moći služiti i građani, istaknuo je predsjednik Zelenih Hrvatske, Zdravko Peko, na čiju je ideju i stvorena cijela priča.

"Oni mogu predlagati, žele da se neka ulica obnovi, misle da bi trebalo posaditi neko drvo ili na starom drvoredu treba napraviti neke zahvate, iako u atributima postoji već unaprijed zapisano za svako drvo, što bi trebalo napraviti u nekom sljedećem periodu", istaknuo je Peko.

Katastar će biti dostupan na internetskim stranicama grada. Gradonačelnika veseli što je dostupan svima.

"Mislim da svi zajedno to možemo koristiti. Bit će često ažuriran. I sve one sugestije koje će dolaziti s terena bit će dobrodošle jer često, prije naših komunalnih redara ili pojedinih službi dobijem mailom sliku ili neki prijedlog i smatram da je to dobro, a s ovime ćemo to podići na jednu višu razinu", zaključio je gradonačelnik Osijeka. (Mediaservis)