mjesto za top banner

26. OžUJKA 2012. 16:03h

Osječki vatrogasci: Požari u Baranji su podmetnuti!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U slučajnost i nemar više ne vjeruju. Osječki vatrogasci sumnjaju kako su pojedini požari koji posljednjih dana haraju Baranjom zapravo - podmetnuti. Kao uzrok izbijanja na desetke požara zadnjih 15-ak dana navodilo se, naime,nepažljivo paljenje raslinja.

- Dok smo u nedjelju gasili vatru u topolovoj šumi s desne strane Biljske ceste, s lijeve su istodobno buknulčak tri požara. To je vrlo neobično jer su svi mogli vidjeti što radimo i što se događa - priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Kada su se preselili na lijevu stranu ceste, planulo je ponovno s desne strane, uz Biljsko jezero.

- Nalikuje mi to na igru vatrom i naslađivanje, izgleda kao da je nekome zanimljivo gledati vatrogasce kako se bore s vatrom - ogorčen je Banjan. Ništa od toga, ističe, ne može sa sigurnošću tvrditi.

- No, i prije je bilo požara svakog proljeća, ali sada su opožarene jako velike površine i izbijaju gotovo istodobno - objašnjava. Gorjelo je u nedjelju gotovo stotinu hektara trske i suhog raslinja na potezu od Osijeka prema Bilju. Plamtilo je ponovno i na ulazu u Kopački rit, u blizini Luga.

- Trebale bi općine donijeti odluku kojom bi se zabranilo paljenje raslinja na pojeidnim dijelovima - smatra om. Vatrogasci, nastavlja, ne mogu sankcionirati građane koji neodgovorno pale korov, nego im samo sugerirati kako da se ponašaju.

Policija čeka da se požari potpuno ugase pa će onda, kaže, napraviti očevid. No, problem je što su te površine velikim dijelom minski sumnjive.