mjesto za top banner

U ČAST HRVATSKOJ HEROINI

28. TRAVNJA 2009. 07:26h

Otkriven spomenik Katarini Zrinski Frankopan

Spomenik hrvatskoj heroini Katarini Zrinkoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sudbina Katarine Zrinski Frankopan simbolizira patnju hrvatskoga naroda u tisućljetnoj borbi za slobodu, rekao je jedan od organizatora.

Izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik Stjepan Adanić i pomoćni biskup zagrebački msgr. Valentin Pozaić u Zaboku su u ponedjeljak navečer svečano otkrili spomenik književnici i banici Ani Katarini Zrinski Frankopan.

Spomenik, prvi na otvorenom u Hrvatskoj posvećen hrvatskoj heroini Zrinski Frankopan,  postavljen je u Parku hrvatskih velikana, a autorica je akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolčić.

- Sudbina Ane Katarine Zrinski Frankopan simbolizira i patnju hrvatskoga naroda u tisućljetnoj borbi za slobodu, slobodu ostvarenu u Domovinskome ratu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom - rekao je dr. Rajko Fureš, stoloravnatelj Hrvatske udruge 'Muži zagorskog srca' u čijoj je organizaciji spomenik postavljen.

Podizanjem spomenika A.K. Zrinski Frankopan, naglasio je Fureš, 'Muži zagorskog srca' zaokružili su Park hrvatskih velikana. Naime, 'muži' su 8. rujna u Zaboku podigli spomenik Petru Zrinskome i Franu Krstu Frankopanu, a prošle godine u rujnu i Nikoli Šubiću Zrinskome Sigetskom.