mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. OžUJKA 2012. 19:26h

Paul Vandoren: Hrvatska je primjer za ostale zemlje u regiji

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u utorak sa šefom Delegacije Europske unije u RH, veleposlanikom Paulom Vandorenom. Ministar je istaknuo kako Hrvatska već niz godina sudjeluje u provedbi zajedničke obrambene i sigurnosne politike EU, pri čemu je kao primjer istaknuo dosadašnji, ali i sljedeći angažman OS-a u sklopu borbene skupine EU pod vodstvom Njemačke, koja će biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2012. godine, priopćili su iz MORH-a.

– Izuzetno nam je važna stabilnost i sigurnost regije, snažno podržavamo regionalne inicijative te smatramo da Hrvatska može svojim primjerom pomoći zemljama regije na njihovu putu u euroatlantske integracije – naglasio je Kotromanović.

Veleposlanik Vandoren naglasio je kako Europska unija cijeni doprinos koji Hrvatska daje u razmjeni iskustava sa zemljama regije. Naglasio je kako je u zadnjih nekoliko godina učinjen veliki napredak, a to potvrđuje i sada izvjesno punopravno članstvo RH u Europskoj uniji, za što predstoji proces ratifikacije svih 27 zemalja članica.

– Republika Hrvatska svojim iskustvima svakako služi kao primjer ostalim zemljama regije da je ispunjavanjem uvjeta i preuzetih obveza pristupanje EU svakako moguće – naglasio je veleposlanik Vandoren.

Ministar Kotromanović i veleposlanik Vandoren razgovarali su i o preustroju Oružanih snaga, kao i o glavnim smjernicama novih strateških dokumenata obrane s naglaskom na opremanje i modernizaciju OSRH, istaknuo je MORH u priopćenju.