mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. SRPNJA 2011. 16:36h

Policija upozorava: Ne ostavljajte novčanike na plažama dok se kupate

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ugodan odmor domaćim i stranim turistima i ovoga ljeta mogu pokvariti kradljivci kojima je turistička sezona itekako radna, a plaže, apartmani i kampovi prava “lovišta”. Unatoč upozorenjima krađa je sve više pa je tako od početka sezone na području PU primorsko goranske zabilježno 148 kaznenih djela imovinskog karaktera što potvrđuje da je turistički kriminalitet, kako ga u policiji nazivaju, u porastu. Kradljivci koriste svaku priliku, a najbolje “operiraju” na plažama - dok se turisti hlade u moru, a nitko ne pazi na ostavljene stvari, kradu torbe, ruksake, novčanike s pozamašnim iznosima i karticama, zlatninu, satove, mobitele, video kamere, foto aparate.

- Od 148 krađa u proteklih mjesec dana u 23 slučaja radilo se o apartmanima, kućama , stanovima, u 12 navrata kradljivci su “očistili” kamp kućice i šatore, zabilježeno je 17 krađa u hotelske sobe ili u ugostiteljske objekte, a najcrnja je brojka s plaža, zabilježeno je 46 krađa što je u usporedbi s lanjskih 17 krađa u istom razdoblju najveći porast - kazao je danas u Rijeci Robert Tomac, načelnik Odjela općeg kriminaliteta PU primorsko goranske dodajući da je među oštećenima u svim krađama četrdesetak stranih državljana, a kradljivaca ima i domaćih i stranaca.

Među domaćima lopovima prednjače oni koji su na Primorje i otoke stigli iz unutrašnjosti Hrvatske. Tomac je ponovno, kao i uoči sezone, upozorio građane da prilikom odlaska na plažu sa sobom ne nose veće količine novca, skupocjeni nakit i druge vrijedne predmete ili da ih ne ostavljaju bez nadzora jer mogu postati lak plijen kradljivcima. Isto tako vrata i prozore apartmana i kuća treba zatvarati i zaključavati, kao i automobile, šatore i kućice u kampovima.

Inače, najviše je krađa, prošli tjedan čak 15, zabilježeno na plažama na Krku i Rabu, a među oštećenima su i strani i domaći gosti. Troje je Austrijanaca na plaži u Loparu ostalo bez mobitela, fotoaparata, kreditnih kartica , osobnih isprava. Oštećeni su za ukupno oko osam tisuća kuna, što je “prava sitnica” u usporedbi s gospođom koja je kad je izašla iz mora vidjela da joj nema novčanika u kojem je bilo čak 20 tisuća kuna i mobitela ili mladog Zagrepčana kojem su nestala tri mobitela vrijedna 10 tisuća kuna. A da kradljivci uzimaju sve što im dođe pod ruku potvrđuje primjer krađe uređaja za mjerenje šećera.

Za svim kradljivcima i ukradenim predmetima i novcem policija intenzivno traga. Neki od lopova su i dolijali - 21 godišnji Riječanin koji je “operirao” u Ičićima, Opatiji i na Cresu i 23 godišnji Zagrepčanin koji je krao po Krku, a drugima su, poručuju iz policije, na tragu.