mjesto za top banner

WALL STREET

13. SIJEčNJA 2010. 10:19h

Prekinut šestodnevni uspon S&P 500 indeksa

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dow Jones indeks oslabio je 0,34 posto, na 10.627 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,94 posto, na 1.136 bodova.

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale, čime je prekinut šestodnevni uspon S&P 500 indeksa, jer su ulagači zabrinuti zbog najave uvođenja novog nameta bankama i lošeg početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,34 posto, na 10.627 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,94 posto, na 1.136 bodova. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 1,30 posto, na 2.282 boda.

-.-AFP-.-Wall Street
Wall Street
Photo javno165  
Pod najvećim je pritiskom u utorak bio financijski sektor, nakon vijesti da u sklopu novog proračuna američka vlada namjerava uvesti porez na financijske usluge kako bi pokrila gubitke iz programa za sanaciju banaka (TARP), koji dosežu 120 milijardi dolara.

To bi moglo izazvati pad dobiti banaka i narušiti oporavak bankarskog sektora od financijske krize. Stoga je KBW indeks tog sektora jučer potonuo gotovo 2 posto, pri čemu su cijene dionica Bank of America i Citigroupa pale više od 3, a JPMorgana 2,3 posto.

Među najvećim je gubitnicama u utorak bila i dionica Alcoe, s padom cijene za više od 11 posto, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tog aluminijskog diva.

Ulje na vatru dolio je Chevron upozorenjem da će njegovi poslovni rezultati u četvrtom lanjskom tromjesečju biti znatno slabiji nego u prethodnom kvartalu.

Kineska središnja banka počinje zaoštravati monetarno-kreditnu politiku

To je loše utjecalo na raspoloženje jer su se ulagači nadali da će sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata početi pozitivnije, što bi opravdalo najviše razine cijena dionica u posljednjih 15 mjeseci.

Među najvećim je gubitnicama u utorak bila i dionica Alcoe, s padom cijene za više od 11 posto, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tog aluminijskog diva.
Ulagače je pokolebala i vijest da kineska središnja banka počinje zaoštravati monetarno-kreditnu politiku kako bi spriječila 'pregrijavanje' trećeg po veličini svjetskog gospodarstva i oživljavanje inflacije.

Kako je Kina veliki uvoznih sirovina, ta je vijest izazvala oštar pad cijene nafte i metala. Terminska cijena nafte potonula je čak 1,7 dolara, na 80,80 dolara po barelu, dok se još u ponedjeljak kretala iznad 84 dolara.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u rudarskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora zaronio 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 5.498 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,61 posto, na 5.943 boda. Pariški CAC indeks pao je, pak, 1,06 posto, na 4.000 bodova.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!