mjesto za top banner

16. OžUJKA 2012. 20:04h

Preostala dvojica radnika Diokija prekinuli štrajk

Dioki d.d. Zagreb

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon pet dana štrajka glađu i dvojica preostalih radnika Diokija, Krešimir Belobrk i Siniša Androlić, u petak su napokon prekinuli štrajk i sišli s tornja visokog pedesetak metara. Dok su niz željezne stube silazili uz pomoć kolega, u podnožju tornja, na kojemu su proveli bez vode i jela pet punih dana, dočekalo ih je stotinjak kolega štrajkaša dugotrajnim pljeskom i sa suzama u očima.

Kada su Krešimir i Siniša došli do tla, od iznemoglosti nisu mogli prozboriti ni riječ. Odmah su ih liječnici Hitne pomoći stavili na nosila i odvezli u bolnicu, a o tome što su njih dvojica proživljavala na tornju svjedočio nam je Bojan Kovačić koji je s njima započeo štrajk, ali je izdržao samo tri dana.

Bez hrane, vode i sna

– Bez hrane i vode izdržao sam samo tri dana, a onda su me, iznemogla, snijeli i odvezli u bolnicu. Bio sam u jako lošem stanju i teško bih mogao izdržati još koji dan – kaže Bojan.

Njegov kolega Željko Kletečki izdržao je četiri dana, ali je u četvrtak navečer hitno prebačen na Rebro, dok je Dario Palešić uspio bez hrane i vode na visokom tornju provesti samo dva dana.

– Čovjek je od hladnoće poplavio i nije više mogao izdržati – govori Bojan Kovačević koji je dvojicu svojih kolega dočekao plačući kao malo dijete.

– Snimite hrvatskog radnika. Žele nas sve strpati u masovnu grobnicu – govorio je plačući Bojan, opisujući da su se štrajkaši na tornju suočavali s velikom hladnoćom preko noći.

– Vjetar nam je nosio šator, a od hladnoće nismo mogli zaspati. Uspjeli bismo sklopiti oko samo na pola sata, kad bismo glave pokrili dekama – dodaje Bojan.

Dvojicu ozlijedio vozač

Drama se odigrala i ispred Diokija. Na kolonu prosvjednika koji su mirno hodali cestom nasrnuo je vozač porsche cayennea ozlijedivši Darka Erjavca i Sašu Pilepića. Darko je završio u bolnici.

Nervozan suvozač porschea napao radnicu pa joj pozlilo

- Dok smo mirno prosvjedovali na cesti ispred Diokija na našu kolonu nasrnuo je nestrpljivi vozač porschea ZG 0330-DD, te ozlijedio dvojicu naših kolega, a njegov suvozač fizički je nasrnuo na kolegicu Miljenku Gunjinu kojoj je pozlilo - kaže očevidac Ivica Barišić.

Policija je napravila uviđaj, a vozač porschea nije htio dati izjavu za novine. Samo je rekao da su ga radnici napali i skakali mu po autu, te psovali cigansku majku.