mjesto za top banner

21. OžUJKA 2012. 08:28h

Privredna komora Srbije otvara svoj ured u Zagrebu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Privredna komora Srbije otvorit će prvog travnja svoj ured u Zagrebu, čemu su izašli u susret višegodišnjim traženjima gospodarstvenika našeg istočnog susjeda za predstavništvom u Hrvatskoj. Odluku o otvaranju ureda u Zagrebu donio je  Upravni odbor te Skupština Privredne komore Srbije, iz koje su za Večernji list potvrdili početak rada svoga predstavništva na kojeg se dugo čekalo u gradu podno Sljemena, napose i radi konačnog otvaranja hrvatskog tržišta gospodarstvenicima te države.

Prvi direktor ureda bit će Drenislav Žekić, novinar i konzultant, a tu će dužnost obnašati dvije godine.
Povog otvaranju ureda, koji će svečano početi s radom drugog travnja, leži u činjenici da je obujam međusobne razmjene između Srbije i Hrvatske porastao sedam puta u proteklih nekoliko godina.

Prošle godine, prema Državnom zavodu za statistiku, trgovinska razmjena između dvije države je iznosila 829 milijuna dolara što je za 8 posto više u odnosu na 2010. godini. Izvoz Hrvatske u Srbiju je iznosio 479, 1 milijun dolara što je u odnosu na 2010. godinu porast od 3,4 posto, dok je uvoz povećan za 14, 8 posto i iznosio je 350,2 milijuna dolara.

Hrvatska u robnoj razmjeni sa Srbijom bilježi suficitu iznosu od 129 milijuna američkih dolara.

Inače, Hrvatska gospodarska komora već deset godina ima ured u Beogradu, a procjenjuje se kako dvjestotinjak hrvatskih tvrtki posluje na tržištu nama istočnog susjeda, dok kod nas posluje tri puta manje tvrtki iz Srbije.