mjesto za top banner
AUTOR T.B.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

31. OžUJKA 2012. 15:35h

Prvih 100 dana: Hrvatski laburisti Vladi uputili kritičku notu

Dragutin Lesar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nevidljiva socijaldemokracija ključni je problem ove vlasti iz koje proizlaze svi ostali, zaključili su Hrvatski Laburisti u svom priopćenju za medije povodom Prvih 100 dana Vlade. Laburisti poručuju da su za reforme spremni građani, ali Vlada nije.

U priopćenju navode kako Vlada bez odlučnih ministara ne može funkcionirati te kako su dosad primijećene samo nekoliko ozbiljnijih poteza  ministra Linića i najava potpredsjednika Vlade, Čačića.

Laburisti su protiv prodaje strateške imovine kao što je Petrokemija, CO i HPB, a Vladu prozivaju i zbog nestručnog kadra kod kojeg se vrednuje u prvom redu poslušnost, aludirajući pritom na slučaj Ferdelji. Kritika je stigla i ministra Jovanovića koji je, prema mišljenju laburista, sport podigao na razinu obrazovanja, a znanosti spustio kriterije.

Kao i Sindikati, laburisti sadašnju vlast optužuju da njihova socijaldemokracija postoji samo na papiru dok se u stvarnosti vode načelima neoliberalizma gdje se najmanje zastupaju interesi rada i radnika, a ide niz dlaku korporacijama i financijskom sektoru. Također, nezaposlenost je još uvijek gorući problem, a Hrvatska je iznad Grčke po broju mladih koji nemaju posao.

Laburisti poručuju kako im nije namjera kritizirati Vladu jer nemaju povjerenja prema njoj već zato što im je u interesu da uspije u svojim reformama kao što je dosad uspjela u naplati poreza kritičnim skupinama te pokretanje stečajeva nad tvrtkama koje godinama ne rade ništa već  samo nagomilavaju dugove. Stranka rada upozorava na još uvijek vrlo efikasnu korupciju u vrhu te na jednostranu politiku štednje koja priječi porast zaposlenosti.