mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. LIPNJA 2012. 22:01h

Rajko Ostojić na sastanku ministara zdravstva EU

rajko ostojić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatska dovršava svoju nacionalnu strategiju Zdravstvo 2020. koja bi u rujnu trebala biti prihvaćena u Hrvatskom saboru, a koja je uvjet da bi se moglo aplicarati za sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, izjavio je u petak u Luxembourgu hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić je sudjelovao kao promatrač na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača u Luxembourgu.

Ministar je rekao da će nacionalna strategija Zdravstvo 2020 u sljedeći četvrtak u Grožnjanu biti predstavljena javnosti, o kojoj će se u srpnju voditi javna rasprava, zatim u kolovozu bi trebala biti prihvaćena na vladi, a u rujnu u Saboru.

Ministri zdravstva zemalja članica EU-a razgovarali su u petak o programu EU-a za područje zdravstva za razdoblje 2014-2020. Cilj toga programa je poticanje inovacija u zdravstvu, povećanje održivosti zdravstvenih sustava, poboljšanje zdravstvene zaštite te zaštita od prekograničnog širenja bolesti.

Europska komisija je predložila da se za zdravstveni program EU-a u sedmogodišnjem razdoblju 2014-2020 izdvoji iznos od 446 milijuna eura, a konačna brojka ovisit će o rezultatima pregovora o Višegodišnjem proračunskom okviru za to razdbolje.

Ministri su također razgovorali i o načinu smanjenja troškova u zdravstvu s obzirom na gospodarsku recesiju. Jedan od načina u tom pravcu jest okrupnjavanje nabave, primjerice kod nabave cjepiva. Ministar Ostojić je rekao da je Hrvatska prošli tjedan započela s okrupnjavanjem nabave za neke generičke lijekove, prehrambene proizvode i energiju te da je Hrvatska po tom pitanju ispred dijela zemalja članica EU-a.

Ostojić je nakon sastanka Vijeća imao i bilateralni sastanak s povjerenikom za zaštitu potrošača i zdravlja Johnom Dallijem.

"Bio je to neformalni sastanak koji smo iskoristili za upoznavanje", rekao je Ostojić. Dodao je da je povjerenika upoznao s činjenicom da Hrvatska ima izvanredne liječnike i sestre, da prednjači u transplatacijskom programu, prva je u tranplataciji jetre i bubrega od 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. (Hina)