mjesto za top banner

SIVA ZONA

2. SIJEčNJA 2008. 14:43h

Reketarenje je 'laka' lova za mafijaše

Tekst

Danas je u Hrvatskoj najlakše posuditi novac i otvoriti kafić pa je ugostiteljstvo postalo siva zona u kojoj su česti slučajevi ucjenjivanja

Eksplozija pred kafićem ''Kum II'' u Imotskom, tek je jedna u nizu nekoliko podmetanja bombi u ugostiteljskim objektima u posljednjih godinu dana. U ovom incidentu nasreću nije bilo ljudskih žrtava, no eksplozija ručne bombe, koja se u travnju 2007., dogodila u kafiću ''Mustang'' u Otočcu život je oduzela 33-godišnjem vojniku, a dvojicu muškaraca teško ranila.

I dok je tragedija u Otočcu bila posljedica osobnih razmirica, u kafićima su eksplozije često uzrokovane i podmetanjem bombi ili fizičkim obračunavanjem s vlasnicima zbog ucjenjivanja ili reketarenja od strane sitnih mafijaša.

Poznat je tako slučaj trogirskog ugostitelja Alde Delića, kojega su nožem napala dvojica mladića, nakon što je odbio prihvatiti 'zaštitu' njegovog kafića ''Genscher'', po cijeni od 500 kuna dnevno. Reketari su, revoltirani Delićevim odbijanjem da plati reket, počeli razbijati inventar kafića, u čemu ih je Delić pokušao spriječiti. U pokušaju spašavanja vlastite imovine, Delić je dobio tri uboda nožem u leđa.

Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija kako bi obavili očevid
Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija kako bi obavili očevid
Kako to rade reketari

Čini se kako je na splitskom području reketarenje prilično izraženo, jer je još jedan slučaj ucjenjivanja ugostitelja zabilježen upravo u Splitu. Vlasnica splitskog kluba ''Ghetto'' Sonja Barać-Rudynski je u nekoliko javnih istupa progovorila o patnji kroz koju je godinama prolazila, uslijed neprestanog maltretiranja reketara.

Barać-Rudynski je sedam godina plaćala reketarima 2500 jednom godišnje, te 300 eura po večeri, a sve uz prijetnju što će joj se dogoditi prijavi li ucjenjivače policiji. Reketari su vlasnicu ''Ghetta'' na kraju pretukli, i porazbijali joj inventar kafića.

Niti stanje u metropoli čini se nije mnogo bolje – u srpnju 2007. bomba je eksplodirala u narodnjačkom klubu ''Fontana'', vlasnika Ante Radoša. U prosincu su se na zagrebačkom području dogodile dvije eksplozije u kafićima. U eksploziji na Volovčici oštećeno je više ugostiteljskih i trgovačkih objekata, a u Dubravi je bačena ručna bomba na terasu kafića ''Camel''.

Kafići su siva zona pogodna za sitni kriminal

Reketarenje je konkretan problem za kriminalistiku, s obzirom na nedostatak pravne države i 'naviku' neplaćanja poreza, smatra sociolog kriminalistike Renato Matić. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska nije razvila gospodarstvo u dovoljnoj mjeri da omogući razvoj konkretne proizvodnje pa se najveći dio gospodarskih djelatnosti odvija na području trgovine i ugostiteljstva.

- U ugostiteljstvu ima puno poslova koji su u sivoj zoni pa su baš takvi poslovi na udaru. Najlakše je posuditi novac i otvoriti kafić, a upitan je i način na koji oni rade i privlače klijentelu – kaže Matić.

U kriminalnom miljeu je slično kao u državnoj hijerarhiji

Postavljanjem bombi se kao iznuđivačkom metodom koriste najčešće oni koji tek kreću s karijerom u kriminalnom miljeu, smatra Matić. Ipak, nije riječ ni o 'čistim' početnicima, to su uglavnom osobe koje imaju iskustva u kriminalu, ali se tek trebaju dokazati.

- U kriminalnom miljeu je slično kao u državnoj hijerarhiji, moraš se dokazati da si dobar, jer sumnjam da se organizirani kriminal spušta na nisku razinu i pravi štetu od 1000 kuna – rekao nam je Matić i dodao kako je mala vjerojatnost da će si 'netko tko se bavi velikim poslovima dopustiti da troši vrijeme i ulazi u probleme s policijom zbog minorne zarade'.

Iako broj ovakvog načina obračunavanja s vlasnicima kafića nije u porastu, Matić smatra kako bi nepostojanje pravne države, koje je trenutno prisutno u Hrvatskoj, kao i nepostojanje posebnih zakonskih pravila kojima bi se spriječila korupcija, mogli dovesti do toga da reketarenje postane sve češći način iznude novca.

- Zbog velike stope korupcije još uvijek je moguće nekoga potkupiti za rad kafića bez dozvole pa je siva zona vrlo dostupna i za ucjenjivanje vlasnika – zaključio je Matić. O posljednjem slučaju podmetanja bombe u kafić pročitajte OVDJE.