mjesto za top banner
AUTOR: javno112
FOTO: Arhiva
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

ŽUPANIJSKI SUD

30. LISTOPADA 2009. 17:09h

Rijeka: Osuđena 13-člana grupa krijumčara ljudi

Suđenje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sudsko vijeće osudilo je Grozdanu Simonaj na četiri godine zatvora, a ostalih 12 krijumčara na kazne od dvije i pol godine do tri mjeseca.

Na Županijskome sudu u Rijeci u petak su donesene nepravomoćne presude 13-članoj skupini s Grozdanom Simonaj na čelu zbog nezakonitog prebacivanja ljudi preko državne granice.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić osudilo je Grozdanu Simonaj na četiri godine zatvora, a još trojicu organizatora - Muju Bitićija na dvije i pol godine, Mihilla Simonaja na dvije godine i Mehdija Malokua na godinu i pol zatvora.

Ostali članovi skupine koji su prevozili ljude, držali ih u svojim stanovima ili kućama do trenutka prijevoza ili ih prevodili šumskim putovima preko državne granice osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i pol do tri mjeseca. Trojici od njih zatvorska se kazna zamjenjuje radom za opće dobro.

Osim toga, dvojica stranih državljana - Mujo Bitići i Mihill Simonaj protjeruju se iz Hrvatske na pet godina nakon odsluženja kazne.

Presuda Županijskoga suda potvrdila je optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) po kojoj je Grozdana Simonaj organizirala skupinu u suradnji s drugim organizatorima iz BiH i Slovenije kako bi se kontinuirano iz BiH u Hrvatsku dovodile osobe s Kosova, iz Albanije i iz azijskih zemalja te ilegalno prebacivale u Sloveniju i dalje prema zapadnoeuropskim zemljama.

Naknada za prebacivanje jedne osobe bila je od 900 do 1200 eura, a taj su novac članovi skupine dijelili među sobom, utvrdilo je sudsko vijeće. U presudi stoji da je 18 puta prebačeno ukupno oko 120 osoba, i to od siječnja do travnja 2007.

Dvojica optuženika - Đoko Simonaj i Selman Sokoli oslobođeni su optužbe.

Simonaj je bio drugooptuženi, ali nije osuđen zbog nedostatka dokaza, a Sokoli je oslobođen jer je vijeće utvrdilo da nije sudjelovao u prebacivanju ljudi.