mjesto za top banner
TEKST: T.Š.
FOTO: HAZU
ArhivaNajnoviji članci
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

RIJEČ AKADEMIKA

11. RUJNA 2009. 16:48h

Rudolf: Pozdravljam sporazum između Kosor i Pahora

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Akademik je napomenuo kako je ovo bolje od sporazuma koji su dogovorili Račan i Drnovšek te je sretan zbog kraja `nepotrebnog´ spora.

Davorin Rudolf, poznati hrvatski akademik, pozdravio je sporazum između hrvatske premijerke i njenog slovenskog kolege. Smatra kako je dogovor Kosor-Pahor znatno bolji od onog Račan-Drnovšek. Napominje kako je kao ''državljanin Hrvatske zainteresiran za rješavanje tog spora koji godinama nepotrebno opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije, zaslugom dijela slovenske elite''.

U razgovoru za Jutarnji list, Rudolf je svoj stav objasnio navodeći kako je zaključak logičan, što se tiče pregovora s EU jer su se Hrvatska i Slovenija prilikom proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine izjasnile da prihvaćaju zatečene državne granice. Svi kasniji dokumenti nisu mogli prejudicirati tu granicu. To Rudolf navodi kao temeljnu grešku Pahorovog stava.

''Loši hrvatsko-slovenski odnosi su krivnja Pahora''

Davorin Rudolf se osvrnuo i na sporazum između Račana i Drnovšeka te ga okarakterizirao kako bi u današnjim vremenima bio 'političko samoubojstvo'. Dodao je i da će se dogovor o granici rješavati pred nekim međunarodnim sudom 'kao što se rješavaju svi granični sporovi u svijetu'.
Rudolf je naglasio i kako je uvjeren kako je novi razvoj događaja osmišljen u najboljim interesima Hrvatske. U Ljubljani su dogovorene dvije stvari: deblokada hrvatskih pregovora s EU i nastavak pregovora o razgraničenju.

Dogovor Kosor-Pahor ocjenjuje kao posljedicu pritiska na Ljubljanu jer su svi vidjeli da je ponašanje slovenske vlade ''nekorektno ne samo prema hrvatskim interesima, nego i slovenskim''.
No, na stranu riječi hvale, Davorin Rudolf se osvrnuo i na krivnju slovenskog premijera. Naime, kad je europski povjerenik Ollie Rehn bez najave dojurio u Zagreb i Ljubljanu sa svojom inicijativom, to je iskoristio premijer Pahor, rasturio zajedničku komisiju jer se navodno nismo mogli sporazumjeti i blokirao hrvatske pregovore s EU. To je pogoršalo hrvatsko-slovenske odnose kao nikad u povijesti. Rudolf smatra kako za to, odgovornost snosi premijer Pahor.