mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. SVIBNJA 2013. 22:35h

SDP zadovoljan rezultatima u Zadarskoj županiji

Rajko Ostojić glasa na izborima za Europski parlament
Foto: Facebook

Foto

Hrvatska
0

Tekst

SDP Zadarske županije zadovoljan je rezultatima koje je stranka postigla na lokalnim izborima, rekla je danas u Zadru na konferenciji za novinare kandidatkinja za županicu i predsjednica županijskoga SDP-a Renata Sabljar-Dračevac, ističući kako je stranka uspjela zadržati broj županijskih vijećnika te negdje zadržati, a negdje i povećati broj općinskih vijećnika.

"Vidi se da građani žele promjene i prvi su put sve stranke koje su sudjelovale u prošlom sazivu Županijske skupštine izgubile broj vijećnika, osim SDP-a. Mi smo uspjeli zadržati broj vijećnika, dakle sedam iz mandata SDP-a, ali i dva mandata koalicijskih partnera", istaknula je Sabljar-Dračevac i dodala da će SDP dobiti i jednog vijećnika iz kvote za nacionalne manjine.

"U nekim smo općinskim vijećima povećali broj vijećnika, primjerice u Gračacu, Benkovcu i Starigradu, a u nekima zadržali postojeće stanje", rekla je Sabljar-Dračevac. Dodala je da je SDP s koalicijskim partnerima pobijedio u Salima, a u drugi krug ulazi u utrci za gradonačelnika Zadra, Benkovca, Paga i Obrovca te za načelnike u Viru, Gračacu i Kalima.

Na izborima za zadarskog župana kandidatkinja SDP-a, HSLS-a i DSU-a Renata Sabljar-Dračevac osvojila je 19.208 glasova (24,66 posto) i ide u drugi krug s kandidatom HDZ-ove koalicije Stipom Zrilićem, kojemu je s 49,93 posto osvojenih glasova nedostajalo samo 35 glasova za pobjedu u prvome krugu.

"Stipi Zriliću nedostajalo je samo 35 glasova da pobijedi u prvome krugu", istaknula je, dodajući kako zbog tih 35 glasova sada idu u drugi krug.

"To je prilika da još jednom kažemo što želimo napraviti. Postoji trend neizlaska glasača koji očito nisu zadovoljni sadašnjom lokalnom vlašću i kažnjene su gotovo sve stranke u sazivu Županijske skupštine", rekla je Sabljar-Dračevac.

Na izborima za zadarsku Županijsku skupštinu glasovalo je 77.887 birača, ili 46,94 posto. Najviše glasova, 34.801 ili 47,72 posto, osvojila je HDZ-ova koalicija, koja će imati 23 vijećnika. Slijedi koalicija SDP, HSLS, DSU s 13.658 glasova (18,73 posto), koja će dobiti devet vijećničkih mjesta. Prag su prešli i Akcija mladih, Hrvatski laburisti i nezavisna lista skupine birača Rene Sinovčića.

(Hina)