mjesto za top banner

POVODOM DANA POBJEDE

4. KOLOVOZA 2007. 16:51h

Senj dobio ulicu Franje Tuđmana

Tekst

Ulice u Senju dobile nova imena po prvom Hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i poginulog pukovnika HV Damira Tomljanovića - Gavrana.

U povodu sutrašnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su u Senju uz prigodnu svečanost dvjema ulicama dana imena prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i poginulog pukovnika Hrvatske vojske Damira Tomljanovića - Gavrana.

Obalna ulica i šetnica, dosadašnja Ulica kralja Zvonimira, od danas nosi ime Obale doktora Franje Tuđmana, a dosadašnja Bunjevačka ulica preimenovna je u Ulicu Damira Tomljanovića - Gavrana. Ploče s novim nazivima ulica otkrio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Darko Milinović.

U prigodnom govoru prije otkrivanja ploča Milinović se osvrnuo na izjavu koju je jučer objavio Ured srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, a po kojoj se mora utvrditi odgovornost onih koji su tijekom Oluje prognali 250 tisuća Srba i ubili njih 2500.

"Tadiću poručujem da su uzroci i povod za hrvatsku oslobodilačku i veličanstvenu vojnoredarstvenu operaciju Oluju u velikosrpskoj politici što ju je u Beogradu i iz Beograda vodio Milošević sa svojim suradnicima", rekao je Milinović.

Govoreći nazočnima na današnjoj svečanosti, istaknuo je značenje uloge prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u osamostaljenju Hrvatske zajedno s, kako je rekao, plejadom neznanih hrvatskih branitelja i znanih hrvatskih generala, među kojima je posebice istaknuo Janka Bobetka i Antu Gotovinu.

Na svečanosti su govorili i saborski zastupnik Emil Tomljanović te ličko-senjski župan Milan Jurković.